Hlavní obsah

Český mladík se hlásí o NHL. Mezi nováčky dominoval

Aktualizováno

Ve středu začíná v Buffalu tréninkový kemp před novou sezonou NHL. Jiří Kulich by do něj měl vstoupit s vysokou mírou sebevědomí, vždyť v rámci nováčkovského turnaje během tří zápasů nastřílel pět gólů a přidal asistenci. A tak už by konečně rád prorazil i do prvního týmu Sabres.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Kulich v dresu Rochesteru.

Článek

Dvacetiletý útočník, kterého Buffalo draftovalo před dvěma lety v prvním kole z 28. místa, zatím dostal jediný start v NHL na konci minulé sezony. Na farmě v Rochesteru mezitím zvládl za dva roky 119 zápasů (51+40).

„Letos se cítím mnohem líp. Před rokem jsem byl ještě líný a málo silný,“ prohlásil sebekriticky Kulich. „Přišel jsem do kempu tvrdě makat. Na ledě si víc věřím. Nebojím se chodit do soubojů před brankou,“ vypočítával.

Nový kouč farmářů z Rochesteru Michael Leone překvapeně zíral na kousky českého mladíka i v zápase s nováčky Pittsburghu, v němž dával dva góly. „Kulicha jsem do té doby neviděl hrát a byl jsem ohromený. Je opravdu šikovný s pukem, byl dobrý v osobních soubojích.“

Kulich by se ale v následujících měsících s Leonem moc rád nepotkával. Na kempu Sabres si však potřebuje vyválčit místo v konkurenci 32 útočníků. Podle The Athletic musí český forvard s číslem 20 na zádech vytlačit ze sestavy někoho z kvarteta Jordan Greenway (401 zápasů v NHL), Nicolas Aubé-Kubel (282), Beck Malenstyn (105), Sam Lafferty (289). A to bude složité.

Podle Leoneho už ale Kulich na NHL má. Jeho střelba je pohotová, dobře bruslí, dokáže si vytvořit čas a prostor při přechodu do útočného pásma. Na kempu tím bude chtít zaujmout i staronového trenéra Sabres Lindyho Ruffa.

Ostřílený praktik je se 1774 odkoučovanými zápasy čtvrtý v historické tabulce NHL. V Buffalu už působil během let 1997-2013 a vrací se, aby do týmu vrátil štábní kulturu. Tým, v němž působí řada nesmírně talentovaných hráčů, byl v play off naposled v roce 2011. Od té doby připravuje svým fanouškům jedno zklamání za druhým. Letos mu k postupu chybělo sedm bodů.

Sabres tentokrát nemají na zúžení svého kádru moc času. Už příští týden v rámci přípravy na pražské zápasy NHL s New Jersey (3. a 4. října) odehrají přátelák v Mnichově. A do Evropy Buffalo může vzít jen 27 hráčů, což by si Kulich nerad nechal ujít.

„V tomhle věku jsem byl hodně netrpělivý. Myslel jsem si, že už jsem připravený. Ale nebyl jsem,“ prohlásil asistent Rochesteru Václav Prospal, který začal hrát NHL až po třech a půl letech v záložním týmu. Kulich ovšem věří, že to zmákne dřív než jeho slavný krajan. „Není podstatné, jestli budu hrát na křídle, nebo centra. Chci být pro tým hlavně platný,“ prohlásil odchovanec Kadaně.