Hlavní obsah

Melbourne už se hlásí: derby i souboj se šampionkou. A taky dalších šest českých želízek v kvalifikaci

Jejich řady trochu prořídly, ale z kvalifikace je může ještě doplnit řada dychtivých nástupců. Bez zraněné Karolíny Muchové a těhotné Petry Kvitové rozjedou české tenistky a tenisté novou grandslamovou sezonu v Melbourne.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Česká tenistka Linda Nosková na turnaji v Brisbane. V Melbourne ji čeká krajanka Marie Bouzková.

Článek

Na dveře prvního kola Australian Open však bude ve finále kvalifikace bušit dalších šest adeptů - Brenda Fruhvirtová, Sára Bejlek, Gabriela Knutsonová, Dominika Šalková, Vít Kopřiva i Jakub Menšík!

Čtvrteční los dvouher k sobě bohužel přiřadil Lindu Noskovou a Marii Bouzkovou. A bývalé světové jedničce Karolíně Plíškové postavil do cesty předloňskou wimbledonskou vítězku Jelenu Rybakinovou. V neděli se začíná, jaké jsou tedy české šance?

Markéta Vondroušová (7. ve WTA). Na novou sezonu se úřadující šampionka z All England Clubu rozehrávala v rámci United Cupu, v Adelaide ale nenastoupila kvůli problémům s kyčlí. V Melbourne nejlepší česká sportovkyně roku 2023 obhajuje 3. kolo, nejdál to v roce 2021 dotáhla do osmifinále. V Austrálii jí moc nevěří, úvodními koly by však projít měla.

Barbora Krejčíková (10.). Generálka v Adelaide člence top 10 nevyšla, před rokem ale v Melbourne dorazila do 4. kola. V deblu se po přerušení spolupráce s Kateřinou Siniakovou sehrává v Brisbane s Němkou Laurou Siegemundovou.

Marie Bouzková (35.). Usměvavá bojovnice si střihne derby se spoluhráčkou z BJK Cupu Lindou Noskovou, s níž má bilanci 2:0. Přemohla ji před dvěma lety v semifinále na Spartě i o pár týdnů později na US Open. Rozehraná každopádně je, v Aucklandu a v Hobartu stihla v lednu už pět zápasů.

Karolína Plíšková (37.). Že by poslední Australian Open kariéry? Dvě utkání v řadě na okruhu WTA vyhrála 31letá tenistka naposled loni v dubnu ve Stuttgartu. V Brisbane příjemně překvapila výhrou nad vracející se Japonkou Ósakaovou, los 1. kola byl ale krutý - světová trojka Rybakinová.

Kateřina Siniaková (49.). Ve 27 letech startuje novou tenisovou etapu po boku australské deblové spoluhráčky Storm Hunterové, v singlu by ale ráda prorazila výš. V Adelaide vyhrála tři zápasy, včetně jednoznačného duelu s Plíškovou. S Rumunkou Cristianovou, kterou před dvěma lety porazila v Dubaji, by si měla poradit.

Linda Nosková (51.). V devatenácti velký příslib českého tenisu, z mladších hráček figuruje ve světovém žebříčku výš jen 16letá Ruska Andrejevová, tu ale porazila v Brisbane, kde se prodrala až do semifinále. Los úvodní rundy proti Bouzkové jí ale moc radosti neudělal.

Linda Fruhvirtová (85.). Rozlet 18leté hráčky se přibrzdil, víc pozornosti na sebe strhla její mladší sestra Brenda, s níž by se po roce zase mohly potkat v hlavní soutěži grandslamu, kde Linda loni uhrála svůj dosud životní výsledek - osmifinále. Aktuální forma ale tak slibná není. A desátá nasazená Brazilka Haddad-Maiaová na úvod nevypadá jako příjemná sokyně.

Jiří Lehečka (32. v ATP). Sebevědomí a formu vybrušuje v Adelaide, kde se dostal do semifinále. Body se hodí už teď, z loňska se mu odečte čtvrtfinále AO. V prvním kole hraje se Španělem Zapatou Mirallesem, ve třetím by mohl narazit na nasazenou šestku Alexandra Zvereva.

Tomáš Macháč (73.). Na úvod ho čeká kvalifikant, pak už možná 17. nasazený Američan Frances Tiafoe. Třiadvacetiletý daviscupový specialista se dokáže vytáhnout na velká jména. Před rokem zaujal vyrovnanou bitvou s nasazenou dvojkou Norem Ruudem. Podruhé startuje v hlavní soutěži AO bez předchozí kvalifikace a může potvrdit vzestup posledních měsíců.

Jiří Veselý (291.). Ke startu využil 30letý matador chráněného žebříčku. Na turnajích mu to sice v poslední době nelepí, ale grandslamy jsou výjimkou. Ve Wimbledonu skolil nasazeného Sebastiana Kordu, na US Open se probil do třetího kola. Devatenáctiletý francouzský talent Arthur Fils (35.) ale není vůbec snadný soupeř.