Hlavní obsah

McDavid hrál kličkovanou. On je Magnum, jiný kalibr, uznal i kouč Floridy

Jestli se rozzlobíme, budeme zlí. Strhující výkon Connora McDavida a edmontonská výhra 5:3 zdramatizovaly finálovou sérii Stanley Cupu. Florida nevyužila ani druhý, tentokrát domácí mečbol. Stále sice vede 3:2 na zápasy, ale musí do Kanady a zdá se, že teď už je možné všechno.

Sestřih 5. finále Florida - EdmontonVideo: sntv

Článek

Panthers v závěru nespasil ani nevídaný zákrok Matthew Tkachuka, který skočil šipku a při domácí power play hokejkou odpálil z brankoviště puk mířící mezi opuštěné tyče (v sestřihu v čase 2:20). Zmocnil se ho totiž všudybyl McDavid a pohotově stanovil konečný výsledek. Generální manažer Panthers Bill Zito v hledišti jen vztekle mrsknul plastovou lahví s vodou.

Když za stavu 0:3 na zápasy mluvili hráči Oilers o tom, že nic není rozhodnuté, vyvolávalo to pobavené úsměvy. Pouze v roce 1942 dokázal tým, který ve finále ztratil úvodní tři utkání, pozvednout nad hlavu Stanley Cup. Trofej však v noci na středu v Sunrise zase zůstala zavřená v bedně. A poletí opět do Edmontonu.

„Donutíme Floridu, aby musela znovu do Alberty,“ pravil před zápasem McDavid a sám se o to postaral dvěma góly a dvěma asistencemi. „Connor dělá Connorovy věci,“ komentoval to spoluhráč Zach Hyman. „To je to, co ho činí výjimečným. Dokáže pozvednout svůj výkon v nejdůležitějším okamžiku. On je ten největší důvod, proč jsme se dostali tak daleko. Bez něj tu nejsme.“

Díky kapitánovi nahodila motory i edmontonská přesilovka. Gólem z úhlu na 3:0 pak McDavid pocuchal sebevědomí floridského gólmana Sergeje Bobrovského a za necelých sedm minut předvedl lahůdku večera, když prokličkoval přes tři hráče a na podnosu servíroval puk pro Coreyho Perryho. „Ani jsem na něj nemusel zavolat, prostě mě viděl, jak jdu do brány. Proto je nejlepším hráčem na světě, jeho přehled je úžasný,“ tvrdil Perry.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Hokejisté Edmontonu se radují z branky v pátém finále Stanley Cupu.

„Nechci být neuctivý k soupeřům z předchozích tří kol. Kučerov nebo Pastrňák jsou geniální hráči, ale McDavid je větší kalibr. On je Magnum,“ přikývl kouč Floridy Paul Maurice.

Edmontonský hokejový genius už 34 asistencemi vytvořil rekord play off. Se 42 body se pak zařadil na 4. pozici v dějinách vyřazovací části, když lepší cifry měli jen Wayne Gretzky (47 a 43 bodů) a Mario Lemieux (44). Pokud ale Oilers budou hrát ještě dva zápasy, klidně může McDavid přeskočit i legendy.

„Kdykoli jsem s nimi srovnáván nebo jsem ve stejné sféře jako tihle dva, tak je to vždycky dobré,“ řekl McDavid, který za poslední tři zápasy nasbíral 11 bodů (3+8).

Bývalý gólman Floridy Tomáš Vokoun varoval Panthers, aby nenechali Edmonton příliš rozjet. A obzvlášť McDavida. V základní části takhle Oilers nasbírali i 16 výher v řadě. Teď potřebují ještě dvě, aby po 34 letech získali Stanley Cup.

Šestý zápas je na programu v noci na sobotu (2:00 SELČ) a není pochyb, kdo v něm znovu bude hrát klíčový part.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.