Hlavní obsah

Lidi tu hokej milují. Českého fanouška beru jako slovenského, těší se Tatar

V Detroitu kamarádil s Petrem Mrázkem, ve Vegas bojoval o Stanley Cup po boku Tomáše Noska, v Montrealu ještě zažil Tomáše Plekance a z prvního angažmá v New Jersey pamatuje Pavla Zachu. Když Tomáš Tatar podepsal na začátku července s Devils nový roční kontrakt, okamžitě to volal Ondřeji Palátovi.

Foto: Pavel Mazač/CNC, Profimedia.cz

Tomáš Tatar na tréninku New Jersey v Praze

Článek

Třiatřicetiletý slovenský útočník se netají tím, že české hráče vnímá stejně jako krajany. „Během kariéry jsem hrál s řadou Čechů a s mnoha jsem pořád v kontaktu,“ usmíval se Tatar po příletu do Prahy, kde v pátek a v sobotu dvěma zápasy New Jersey s Buffalem začíná nová sezona NHL.

Pro technicky vytříbeného útočníka, jenž má za sebou 853 zápasů v základní části (220+259), jde o premiérový trip se zámořským týmem do Evropy. Cestu z Jersey by si ale Tatar klidně odpustil. A to se přitom během letu nevěnoval oblíbeným kartám, ale asi pět hodin spal.

„Po přistání jsem se cítil příšerně. Asi je to i tím, že stárnu,“ tvrdil. Z nejhoršího ho ale vytáhl svižný odpolední trénink ve strašnickém Icerinku. „Bylo to dobré rozhodnutí jít na led, je mi mnohem líp,“ pochvaloval si.

Úterní volno hodlá Tatar rozdělit mezi spoluhráče a rodinu. „Tohle je vždycky dobrá příležitost pro hokejisty z Evropy hrát před jejich blízkými a přáteli.“ Žádosti o lístky musel filtrovat, aby toho už nebylo příliš. Přesto počítá s vydatnou podporou rodiny a těší se i na spoustu slovenských diváků, kteří do Prahy zavítají. „Českého fanouška beru jako slovenského. Hrát tady NHL je pro mě opravdu výjimečné. Bude to ‚robota‘, ale těším se.“

Zatím to vypadá, že Tatar nastoupí ve druhé lajně po boku švýcarského kapitána Nico Hischiera. „Musíme se soustředit na sebe a nekoukat tolik na soupeře a na to, kdo stojí na jeho střídačce,“ zmínil bývalého kouče Devils Lindyho Ruffa, který už má na sobě oděv se znakem Sabres.