Hlavní obsah

Letní vítěz: Pittsburgh. Dubas se v Pensylvánii rozmáchnul

Nová sezona NHL začíná za 50 dnů. Týmů, které už v létě zadělávaly na to, aby byla maximálně úspěšná, je dost. Nový generální manažer Pittsburghu Kyle Dubas se v posledních týdnech snažil, aby se mezi kandidáty na Stanley Cup vrátili i Penguins. A jejich fanoušci nad kroky sedmatřicetiletého šéfa žasnou.

Foto: Profimedia.cz

Nový generální manažer Pittsburghu Kyle Dubas.

Článek

V letech 2016 a 2017 Pittsburgh drtil konkurenci a získal dva Stanley Cupy. Jeho účinný herní styl nastavený koučem Mikem Sullivanem napodobovala celá liga, jenže od roku 2018 Penguins vyhráli v play off jedinou sérii a letos do vyřazovací části už ani nepostoupili, což byl konec generálního manažera Rona Hextalla. Jeho následník Dubas po svém červnovém příchodu do klubu mluvil o tom, že vidí Pittsburgh stále jako jednoho z kandidátů na pohár, ale znělo to trochu jako zdvořilostní fráze. V dalších dnech ovšem dokázal, že to myslí smrtelně vážně.

Jádro týmu reprezentované kapitánem Sidneym Crosbym (36 let), bekem Krisem Letangem (36) a ruským centrem Jevgenijem Malkinem (37) povážlivě stárne, pomyslné okno pro zisk Stanley Cupu se zavírá. Dubas ví, že nemá moc času a tak se rozhodl přivést nejlepšího beka minulé sezony a držitele Norris Trophy Erika Karlssona ze San Jose.

„Vůči týmu to byl jasný vzkaz. Věříme vám, proto jsme také elitního hráče, jako je Erik, získali," oznámil Dubas po příchodu 33letého švédského zadáka, který v minulé sezoně posbíral 101 bodů. Obětoval za něj Jeffa Petryho (Montreal), Jana Ruttu a Mikaela Granlunda (oba San Jose) plus podmíněné první kolo draftu 2024 a 2. kolo 2025.

„Jednou z věcí, kterou jsem cítil, a mluvil jsem o tom i s koučem Sullym, bylo, že potřebujeme neustále zlepšovat naši schopnost vyvézt puk z vlastního pásma. Erik je v tomto ohledu jedním z elitních hráčů v NHL, stále patří k nejlepším bruslařům v NHL a jeho produktivita je samozřejmě skvělá," věří Dubas, že Karlssonův příchod dodá týmu z PPG Paints Areny novou energii.

„Je to výjimečný hráč, výjimečný talent. Neustále se zlepšuje. Vidíte, kolik minut soustavně hraje... To je tak těžké, zvlášť když všichni vědí, že jste ten, kdo má puk, a snaží se vás stále hitovat," ocenil Crosby už před časem Karlssonovy schopnosti.

Teď jde o to, jak si čtyři budoucí členové Hokejové Síně slávy porozumí. Je jasné, že Letang s Karlssonem si pro sebe ukrojí kolem 25 minut. Karlsson v minulé sezoně strávil na ledě v průměru 25:37 minuty na zápas, což ho řadilo na 5. místo mezi obránci, zatímco Letang s časem 24:51 minuty figuroval v první desítce. Ostatně kanadského zadáka se Dubas ještě před příchodem posily ptal, zda je s Karlssonovou akvizicí v pohodě.

„Kris mi řekl, že bude vždycky pro, když nám to pomůže vyhrávat. Nedělá si starosti, kolik času bude mít v přesilovkách, jde mu jen o vítězství," potěšilo Dubase. „Erik to velmi rád slyšel. Je teď opravdu extrémně motivovaný," dodal pittsburský GM.

V Karlssonově záři trochu zanikly další interesantní posily Penguins: letošní vítěz Stanley Cupu z Vegas Reilly Smith, obránce Ryan Graves, nebo forvardi Lars Eller a Noel Acciari.

Dubas se v Pensylvánii rozmáchnul a po zkušenostech z Toronta nemá problém dát hlavu na špalek. „Máme nějakou vizi a je na nás, abychom ji naplnili. A je na mně, abych trenérský štáb a hráče vedl k tomu, co si myslím, že potřebují," prohlásil neochvějně nový pittsburský GM.

Související témata: