Hlavní obsah

Kulich už není junior: Jsem komplexnějším hráčem. Buffalu nechce dát šanci, aby ho poslalo na farmu

Svou poslední sezonu v juniorském věku zakončil útočník Jiří Kulich symbolicky. V tradiční anketě Zlatá hokejka získal ocenění pro nejlepšího juniora sezony. „Jo, až teď mi možná došlo, že to je konec v mládeži,“ usmál se kapitán bronzové dvacítky z přelomu roku. „Rozhodně mě cena potěšila, pro mě je velkou ctí být tu mezi takovými hráči. Je to vzácné a moc si toho vážím,“ líčil 20letý forvard působící v organizaci Buffala. V nové sezoně už by se rád udržel v prvním týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jiří Kulich během slavnostního vyhlášení ankety Zlatá hokejka 2024.

Článek
Fotogalerie

Jak se ohlížíte za svou druhou sezonou v zámoří?

Začátek byl krásný. Docela mi to tam padalo, pak přišel debut v NHL, bronz na dvacítkách. Ale potom mi začala taková dvouměsíční krize, kdy jsem se nemohl trefit. Bylo to dost náročné na hlavu. Musel jsem se naučit i jiné věci než jen dávat góly. Ale to mě posunulo zase o krok dál. Teď jsem komplexnější hráč.

Mrzelo vás trochu, že jste nakonec nedostal šanci ve více zápasech NHL než v tom jediném?

Já jsem rád aspoň za ten jeden. Sen se mi splnil. Teď musím makat, abych na to navázal a přinejlepším zůstal v NHL už napořád.

Jak s vámi vedení Buffala komunikuje o vaší budoucnosti?

Po sezoně jsme měli výstupní pohovory, jinak jsme se ještě tolik nebavili. Ale je to jenom na mně, jak naložím se šancí, kterou dostanu. Jakou budu mít přípravu… Věřím v to, že jim nedám šanci, aby mě poslali zase zpátky na farmu. I když Buffalo má hrozně moc talentů a je složité se prosadit v prvních dvou lajnách.

A to je vaše pozice.

Určitě. Každý hokejista musí umět hrát všechno. Ale já zrovna nejsem typ, který by šel ve čtvrté lajně bourat protihráče. Mojí prací je dávat góly, dostávat spoluhráče do šancí. Můj cíl je teď jasný. Zaujmout už na letním kempu a držet se v prvním týmu co nejdéle. Udělám pro to všechno.

Jsou speciální motivací i dva říjnové zápasy, které máte odehrát proti New Jersey v Praze?

Samozřejmě to v hlavě mám! Je to takový můj cíl. Začínáme dvěma zápasy v Praze, co víc si přát než hrát před rodinou a před kamarády.

Jak jste prožíval domácí mistrovství světa?

Na pár prvních zápasů jsem ještě byl v zámoří, takže jsem je sledoval jen po očku. Když jsem se vrátil, koukal jsem na všechny. Bylo to neskutečné. Sice jsem neměl štěstí, abych se na turnaj dostal, ale měl jsem normálně husinu, když jsem viděl, co tam vyváděli fanoušci. Neskutečné pocity.

Jaký máte program na letní přípravu?

Jsem u svých kondičních trenérů v Českých Budějovicích, kde se budu připravovat tak měsíc. Pak začnu chodit na led v Praze s Radkem Dudou.

V čem vám vyhovuje Radek Duda jako trenér?

Maximálně mu věřím. Pracujeme na detailech a vždycky mě to posunulo dál. Minulou sezonu jsem cítil, jak mi tréninky s ním pomohly. Jako trenér je úplně jiný než hráč. Snaží se nám předávat zkušenosti z věcí, které třeba dělal špatně, a nechce, abychom je opakovali. Se vším nám radí, úplně se do toho zbláznil.

Je během náročného drilu prostor i na odlehčení?

S Radkem je to samozřejmost, je na to super. Jasně, je to hlavně o dřině, ale musíte se tréninkem i bavit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.