Hlavní obsah

Křik, nadávky, pláč. McDavid ukázal, že není studený čumák

Možná vám někdy Connor McDavid připadá jako chlapík, co šetří s emocemi. Šestidílný dokument Faceoff: Inside the NHL ovšem kapitána Edmontonu ukazuje jako skutečného lídra, který pro kabinu Oilers dýchá.

Foto: Bob Frid, Reuters

Connor McDavid patří k největším hvězdám NHL

Článek

Poměrně nevzrušivý seriál, který sliboval výlet za kulisy nejlepší soutěže světa, graduje až v posledním díle, příznačně nazvaném Stanley Cup, nebo nic. A sleduje v něm letošní finálovou sérii z pohledu McDavida a floridského lídra Matthewa Tkachuka.

Zatímco útočník Panthers působí na záběrech jako floutek, který si cíleně pěstuje svou pověst provokatéra, na kapitánovi Edmontonu je vidět neskutečné soustředění. „Nikdo nechtěl vyhrát víc než Connor,“ řekl jeho soused v šatně Leon Draisaitl.

Když Oilers proti Floridě nehráli podle McDavidových představ, seřval celý tým na tři doby. „Tohle kur.a není dost, tohle je kur.a finále,“ křičel na své spoluhráče po dvou úvodních porážkách na Floridě.

Edmonton prohrával dokonce už 0:3 na zápasy, ale McDavid dokázal mužstvo vyburcovat fantastickými výkony, po nichž Oilers srovnali na 3:3. Šanci stát se pátým týmem v dějinách NHL a druhým ve finále, který by vyhrál sérii po úvodních třech porážkách, ale Edmonton nevyužil. Rozhodující, sedmý duel získala v poměru 2:1 Florida.

Zatímco v kabině Panthers se noví šampioni sprchovali šampaňským, v edmontonské vládla ponurá nálada. Do ticha se ozývaly jen vzlyky McDavida, kterého utěšovali Draisaitl i Ryan Nugent-Hopkins.

A do toho přišla od vedení NHL zpráva, že se má kapitán Oilers vrátit na led, aby jako šestý poražený finalista v dějinách převzal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. McDavid v něm nasbíral 42 bodů a 34 asistencemi překonal i rekord Waynea Gretzkyho. Ovšem komisionář NHL Gary Bettman čekal na laureáta marně.

„Prohráli jsme tím nejhorším možným způsobem. Nešel bych tam ani za milion dolarů,“ vysvětluje v seriálu McDavid. A teď věří, že se naplní proroctví jeho spoluhráče Zacha Hymana, které vyřkl po prohraném finále. „V srdci cítím, že se do finále vrátíme,“ pronesl útočník Oilers.

Nová mise začíná. Cesta ke Stanley Cupu tradičně vede přes 82 zápasů základní části a 16 výher v play off.