Hlavní obsah

Komentátor Novy zpochybňuje Haškovu kritiku NHL. Tohle je přestřel, napsal

Den před startem NHL v Praze, kterého se účastnil i jeho někdejší klub Buffalo Sabres, se ostře pustil do zámořské soutěže. Podle Dominika Haška je kvůli startu ruských hokejistů NHL „reklamou na ruskou válku na Ukrajině a je odpovědná za velké množství ztracených a zmrzačených lidských životů“. Pod jeho prohlášením na síti X je řada souhlasných komentářů, ale i těch pochybujících. Mezi ně se řadí také odpověď komentátora Nova Sport Michala Jinocha.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Dominik Hašek ostře kritizuje NHL.

Článek

„Mě už tohle neba. Patřím mezi ty, kteří Ukrajinu podporují, kde mohou, a celkem mě uráží, že naznačujete, že tím, že koukám/komentoval jsem NHL, ze mě dělá defacto podporovatele režimu. Jediným problémem Rusů hrajících NHL je pořád profilovka Ovečkina na Instagramu. Ostatní mlčí, a je to podle mě lepší. Když už jsme u moralizování. Vy jste už v sezoně 11/12 mohl tušit, co je Rusko zač. Stejně jste tam šel,“ naráží Jinoch na Haškovo angažmá ve Spartaku Moskva (ve skutečnosti bylo v sezoně 10/11).

Je však třeba připomenout, že k první anexi Krymu Ruskem došlo v roce 2014, nicméně Rusové už měli v době Haškova angažmá po vpádu do Abcházie a Jižní Osetie.

Hašek ve svém prohlášení psal, že odpovědnost za onu reklamu na válku mají majitelé týmů NHL a komisař soutěže Gary Bettman, protože právě oni nastavují pravidla. Zároveň ale zaútočil i na samotné hokejisty. „Každý občan, pokud to není disident, je reklamou na činy svojí země. Kdykoliv a kdekoliv ruští sportovci veřejně vystupují, stávají se automaticky reklamou na válku a další vraždění nevinných ukrajinských občanů,“ napsal Hašek.

A přidal ještě další svůj kritický pohled: „Kdykoliv Pastrňák, Draisaitl, Matthews nebo Laine vstřelí gól, McDavid, Kučerov, Crosby nebo Dahlin nahrají na gól, brankáři Vasilevskij, Bobrovskij, Hellebuyck nebo Saros vytáhnou famózní zákrok, Gudas nebo Tkachuk předvedou hezký hit, tak se jedná o krásný divácký zážitek, ale zároveň je to o to větší reklama na zvěrstva, která dělají Rusové ve válce! Takže tento divácký zážitek, bohužel, stojí lidské životy.“

Letos v lednu přitom Hašek slavnostně zahajoval v Buffalu zápas mezi domácími Sabres a Chicagem, za což se později omluvil. Teď v Praze se jakýmkoliv aktivitám ve spojitosti s NHL vyhnul. Jinoch, jenž třeba komentoval poslední tři finále Ligy mistrů, se ho však ptá, zda už apeloval na vedení Sabres, aby odstranili jeho vyvěšený dres. „Když už chcete jít tak příkladem. Chápu správně, že tohle už v Buffalu není pod střechou? Už jste o to klub požádal? Přece se pod to nechcete ‚podepisovat‘.“

Hašek se minulý měsíc neúspěšně ucházel o senátorský post v benešovském obvodě. Má politické ambice, nicméně za Ukrajinou stojí dlouhodobě a rétorika namířená proti vedení NHL je u něj konzistentní. „Zopakuji jednu věc. Pro jistotu. Stejně jako jsem vám psal před x měsíci. Cením si jakékoliv podpory Ukrajiny. Ať už od vás nebo kohokoliv jiného. Protože je správná a potřeba. Ale tohle je prostě přestřel. Chápal bych, kdybyste rejpal do konkrétních hráčů, kteří se nějak vymezili… A i kdybychom se mohli bavit ve vašem ideálním světě o nějakém ‚bojkotu‘ ze stran médií… Vy si můžete dovolit být bez práce roky. Obyčejný smrtelník sotva pár měsíců,“ přidal Jinoch ve své odpovědi Haškovi.

Na řadu komentářů pod svým příspěvkem Hašek reagoval, na tento zatím ne.

Související témata: