Hlavní obsah

Když je puk v Utahu… Nový klub NHL odstartoval vlastňákem

Nemohli odolat. „Gratulujeme Utahu k jejich prvnímu gólu v rámci klubu,“ vyťukali na sociální sítě v St. Louis Blues, když si hráči soupeře ve svém úvodním utkání nového týmu NHL vstřelili kuriózní vlastní gól. Premiéra pro ně ale nakonec dopadla dobře - výhrou 5:3.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Ben McCartney z Utahu okupuje brankoviště Vadima Žerenka (St. Louis Blues).

Článek

Běžela druhá třetina přípravného zápasu na novou sezonu. Slovák Miloš Kelemen hledal na modré Dylana Guenthera. Kanadskému útočníkovi, který před pár dny podepsal osmiletou smlouvu na 57,14 milionu dolarů, ale puk přeskočil hokejku a doklouzal do prázdné branky, z níž při signalizovaném vyloučení odjel gólman Karel Vejmelka.

Prostory pro tým v Delta Center v Salt Lake City ještě nejsou zkolaudované, a Utah tak svůj první oficiální duel odehrál před necelými devíti tisíci diváky v Des Moines v Iowě, kde působí farma Minnesoty. V hledišti sice měli mírnou převahu fanoušci ze St. Louis, ale ti z Utahu se rozhodně neztratili. A nakonec si zajásali po historické první výhře, na níž se 19 zákroky z 20 střel podílel Vejmelka. ‚Utahové‘ tak ukázali, že nejsou ‚slepé vrány‘.

Do nového sídla se klub přesunul z Arizony, kde působil od roku 1996. První sezonu Utah odehraje ještě jako ‚Hockey Club‘ a během následujících měsíců mohou fanoušci vybírat z názvů Blizzard, Utah HC, Mammoth, Outlaws, Venom a Yeti. „Hlavně doufám, že to nebude Blizzard,“ poznamenal Vejmelka, jehož favority jsou Mammoth a Yeti.

Teď se ale v Utahu víc starají, aby jim vyšla první sezona. V Centrální divizi s Coloradem, Dallasem, Winnipegem nebo Nashvillem budou mít co dělat, aby splnili naděje, jaké do nich v novém působišti vkládají.

„Chcete zůstat v klidu a soustředit se na ten hlavní úkol. Je tu práce, kterou musíme dělat, abychom byli konkurenceschopní,“ poznamenal kouč André Tourigny. Tento rok jeho týmu do play off chybělo 21 bodů.

V létě však do klubu s novým sídlem přišli tři šampioni Stanley Cupu. Kromě největší ryby Michaila Sergačova z Tampy také další bek Ian Cole a pak letošní vítěz s Floridou Kevin Stenlund.

„Je tu spousta nových věcí, kolem týmu je skvělá energie. Zároveň ale nesmíme ztratit koncentraci. Musíme se každý den zlepšovat,“ prohlásil Tourigny. V Utahu panuje optimistický názor, že stěhování urychlí proměnu týmu v adepta na play off.

„Být prvním týmem NHL v Utahu je skvělé pro nás hráče, super pro fanoušky a také to přispěje k růstu hokeje v tomto státě,“ domnívá se Guenther.

V Utahu už před lety působili Salt Lake Golden Eagles, ve West Valley City hrají ECHL Utah Grizzlies. Takovou smršť zájmu o hokej ale ve státě Čtyř rohů nepamatují. NHL je úplně jiná liga.

Související témata:
HC Utah