Hlavní obsah

K farmě zády, k NHL čelem. Nečekán, nezván Ivan poprvé zavěsil

Na první gól mu nabíjel poslední držitel Hart Trophy Nathan MacKinnon, lapačka gólmana Utahu Karla Vejmelky máchla naprázdno a nováček Ivan Ivan slavil premiérovou trefu v barvách Colorada. Dvaadvacetiletý útočník Avalanche je 199. českým hráčem v historii, který skóroval v NHL.

Foto: Robert Edwards, Reuters

Ivan Ivan (uprostřed) na snímku z 20. 10. 2024

Článek

„Je to šílené. Opravdu nevím, co říct. Moc si z té chvíle nepamatuju. Ale jo, je to úžasný pocit,“ líčil překotně Ivan.

Skauty z Denveru zaujal odchovanec Vítkovic mj. na juniorském šampionátu 2022 v Edmontonu. I když v sedmi zápasech tehdy nepředvedl žádné ofenzivní veletoče (0+1), cenila se jeho schopnost hrát spolehlivě po celém ledu. Přitom draftovým sítem propadl, v osmnácti o něj zájem ještě nebyl.

Ivan měl ale výbornou poslední sezonu v kanadské juniorce (QMJHL) v Cape Breton, kde v 64 zápasech posbíral 90 bodů (33+57) a Colorado se rozhodlo vyzkoušet ho na farmě v AHL. Za Eagles zvládl 67 utkání (12+19) a letos v březnu už měl v kapse i dvouletou smlouvu s Avalanche. Po kempu už se do záložního týmu v Lovelandu nestěhoval.

„Byl opět dobrý, zlepšuje se každým večerem,“ tvrdil po výhře 5:1 v Utahu kouč Colorada Jared Bednar. „Hraje velmi stabilně s pukem na obou stranách hřiště, vyvíjí se tím správným směrem.“

Ivan by patrně dál působil na farmě, pokud by šampionům z roku 2022 z různých příčin nechybělo několik důležitých útočníků. Mimo hru jsou kapitán Gabriel Landeskog, Valerij Ničuškin, Jonathan Drouin i Artturi Lehkonen. V posledním zápase s Utahem navíc po sekeře do ruky odstoupil nejlepší střelec týmu v sezoně, sedmigólový Ross Colton.

Šance se tak k českému centrovi otočila čelem a Ivan po ní rychle chňapnul. „Až se někteří ti zkušení hráči vrátí, tak nevím, jestli se udrží nahoře. Pro tyhle mladší kluky je podle mě lepší být na farmě a mít tam velký čas na ledě, aby se mohli vyvíjet, než být sice v NHL, ale hrát jenom pár minut za zápas,“ napsal pro NHL.com/cs bývalý kapitán Colorada Milan Hejduk.

Zatím si ale Ivan navyšuje sebevědomí zápasy na nejvyšší úrovni. Dosud jich zvládnul osm (1+2) s průměrným vytížením 9:47 minuty. V Utahu už ale zvládl 12:50 a naskakoval také do přesilovkové formace, v níž ostatně zaznamenal svůj hokejový milník.

Foto: Robert Edwards, Reuters

Ivan Ivan (vlevo) na snímku z 20. 10. 2024

Z fanouška týmu, za který hrál na PlayStationu, se Ivan stává jeho spolehlivým článkem. „Sleduju kluky, jako jsou MacKinnon, Cale Makar a Mikko Rantanen. Učím se od nich všechno, co se dá, protože jsou nejlepší na světě,“ řekl první hráč v dějinách NHL, který má stejné jméno i příjmení. I díky tomu se stal jedním z nejvyhledávanějších hokejistů posledních týdnů na specializovaných serverech.

A to v záloze ještě číhá další Čech Marcel Marcel na farmě Chicaga v Rockfordu.