Hlavní obsah

Jako s Krejčou. Pastrňák věří, že s novým centrem má Boston na Stanley Cup

Před rokem byl vítězům Presidents’ Trophy za sezonu 2022–2023 prorokován prudký pád. Hokejisté Bostonu ale v poklidu postoupili do play off, ve kterém prošli o kolo dál než po předchozí základní části. Když teď nejlepší hráč Bruins David Pastrňák říká, že věří ve Stanley Cup, není to ze strany 28letého útočníka žádný fórek.

Foto: Kamaryt Michal, Profimedia.cz

David Pastrňák pomýšlí na Stanley Cup

Článek

Je to skoro neuvěřitelné, ale Pastrňák v říjnu vstoupí už do své jedenácté sezony v NHL. Za předchozích deset stačil odehrát 674 utkání, ve kterých posbíral 727 bodů (348+379). K tomu si přičetl i Maurice Richard Trophy (2020) pro nejlepšího střelce, dvakrát figuroval v prvním All-Star týmu (2020, 2023), loni byl druhý v hlasování o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče… Nejcennější týmová trofej však Pastrňákovi stále uniká. V sedmém zápase finále 2019 připravilo Boston o Stanley Cup St. Louis.

„Chci pohár,“ nebral si servítky Pastrňák na začátku tréninkového kempu ve Warrior Ice Areně. „Jsem v Bostonu už nějakou dobu a každý rok máme konkurenceschopný tým, který je připraven bojovat o nejvyšší cíl, kterého se všichni snažíme dosáhnout.“

V roce 2023 Boston v základní části nastřádal 65 výher a 135 bodů, jako největší favorit ale v prvním kole ztroskotal v sedmi zápasech na Floridě. O rok později měli Bruins sice o 18 výher míň, ale v úvodní rundě přešli přes Toronto (4:3), jenže je pak znovu zastavili Panthers (2:4).

Boston v létě trejdoval vítěze Vezina Trophy 2023 Linuse Ullmarka, aby vytvořil větší prostor v brankovišti Jeremy Swaymanovi, s nímž ale zatím nedotáhl do zdárného konce jednání o nové smlouvě. Generální manažer Don Sweeney ovšem získal ruského beka Nikitu Zadorova a rozmáchl se při podpisu smlouvy se švédským centrem Eliasem Lindholmem (7 let, 54,25 milionu dolarů).

Je to ale ten správný hráč pro velké ambice Bruins? Podle Pastrňáka ano. Dokonce nového parťáka v elitní lajně neváhal přirovnat k bostonským ikonám nedávné minulosti.

„Má v sobě kousek z Krejči (Davida Krejčího) i Bergyho (Patrice Bergerona). Lindholm je zatraceně dobrý obousměrný hráč a má vysoké hokejové IQ. Taky je to pravák a já většinu kariéry hrál s praváky na centru, takže jsem nadšený,“ vykládal Pastrňák, který si nyní pořídil mohutný knír. A jak je jeho zvykem, hned si Lindholma začal dobírat. Ten totiž vynechal páteční trénink.

„Asi nebyl připravený na české tempo, takže si potřeboval dát den volna,“ řekl člen lajny, v níž na levém křídle figuruje Pavel Zacha. „Teď se musíme semknout a pokusit se vybudovat něco výjimečného,“ dodal Pastrňák, který po odchodu Bergerona a Krejčího začal více tvořit hru a v minulé sezoně posbíral 110 bodů (47+63).

Pastrňákovi by se mělo v Lindholmově společnosti dostat větší podpory. V předchozí sezoně měl týmový lídr na čele bostonských statistik náskok 43 bodů před kapitánem Bradem Marchandem a 50 před třetím Charliem Coylem. V Bostonu věří, že Lindholm zažije v Bostonu druhou osmdesátibodovou sezonu kariéry. A umlčí tak kritiku, která mluví o nedostatku mladých talentů, mizející rychlosti a slabších „zadních“ útocích.

„Je to jen na nás,“ říká Pastrňák.

Související témata:
Elias Lindholm