Hlavní obsah

Jak ho máme zastavit? Florida hledá recept na Barbara Connora

Za poslední tři finálové zápasy má bilanci 3+8, překonal už rekord play off NHL v počtu asistencí (34) a má spadeno i na ten bodový, který zatím drží Wayne Gretzky (47). Po letošních bitvách o Stanley Cup už asi nikdo nezapochybuje, že nejlepší hokejista světa se jmenuje Connor McDavid.

Sestřih 5. finále Florida - EdmontonVideo: sntv

Článek

Jako pravý kapitán táhne Edmonton za historickým obratem. Pořád má ale k trofeji blíž Florida, zatímco Oilers potřebují ještě dvě výhry. McDavid však neváhá. „Není žádný tým, který by byl připravený tak jako my,“ řekl před šestým zápasem série s Panthers, který se hraje v noci na sobotu v Rogers Place.

Naposled v roce 2012 se stalo, že vítěz prvních tří finálových zápasů následující dva ztratil a znervózněl tím své fanoušky. Los Angeles si ale šestý duel proti New Jersey doma zkušeně pohlídalo.

Floridě se však v posledních dnech vysmekly opratě z ruky. Za sedm třetin inkasovala patnáct gólů. Její gólman Sergej Bobrovskij už nevypadá jako neprůstřelný mnich a zasekl se i klíčový útočník Aleksander Barkov. Kdo tedy potáhne Panthers?

„Matthew (Tkachuk) odehrál posledně úžasný zápas. Dal do toho úplně všechno,“ chválil spoluhráče Barkov. I když se kolem Panthers prohání edmontonský hokejový živel, kouč Paul Maurice se snaží na tým působit jako zenový mistr.

„Jsme teď klidnější než před pár dny. Při hře 5 na 5 jsme v pátém utkání byli hodně dobří, to nám dodává sebevědomí. Stále si nemyslím, že bychom byli pod tlakem. Na to máme příliš zkušený tým,“ tvrdil Maurice.

Fanoušci Panthers ale mají z McDavidových manévrů větší vítr. Kanadský centr otočil čudlík s nápisem ‚volume‘ doprava a prosekává si bez milosti cestu k cíli jak Barbar Conan. Z jeho aktuální fazóny jde vážně strach. „Connor hokej miluje, ale ještě radši než body, má naše výhry,“ tvrdil kouč Oilers Kris Knoblauch.

Jen pětkrát v dějinách NHL se stalo, že cenu pro nejlepšího hráče play off převzal někdo z poražených finalistů. Ale čtyřikrát to byli gólmani (naposled před 21 lety Jean-Sebastien Giguere z Anaheimu) a pouze jednou útočník - Reggie Leach z Philadelphie v roce 1976. I pokud by Stanley Cup vyhrála Florida, McDavidovy výkony jsou natolik odskočené, že je hlavním kandidátem na Conn Smythe Trophy.

„Connor teď nám všem dodává sebevědomí. I když mám nepovedený zápas, tak mě dokáže povzbudit,“ tvrdil gólman Stuart Skinner. „Nepotřebuje řvát, ale jen tím, že je s námi, nám dává víru. A když přeskočí mantinel, člověk z něj nespustí oči,“ řekl 39letý veterán Corey Perry.

McDavid už má ve sbírce pět Art Ross Trophy, tři Hart Trophy, čtyři Ted Lindsay Award, jednu Maurice Richard Trophy, sedmkrát byl vybrán na All-Star Game. Ale Stanley Cup je Stanley Cup. Sedmadvacetiletý centr by teď za něj všechny své trofeje bez mrknutí oka vyměnil.