Hlavní obsah

Hronek je v top 30. Příští sezonu má brát stejně jako kapitán

Někomu to připadá jako příliš naditý ranec, jiní poukazují na stále se zvyšující platový strop, v němž už osmiletý kontrakt obránce Vancouveru Filipa Hronka na 58 milionů dolarů nebude až tak výjimečný. Jisté je, že žádný český zadák dosud za takovou sumu nepodepsal. Šestadvacetiletého hokejistu vystřelila nová smlouva do top 30 mezi všemi beky NHL.

Foto: Profimedia.cz

Český obránce Filip Hronek

Článek

„Jsem nadšený, že mám jistotu na osm let. Měli jsme dobrou sezonu, i když jsme doufali v lepší konec,“ zmínil Hronek sedmizápasovou sérii druhého kola, v níž Canucks vypadli s Edmontonem.

Vzhledem k tomu, že týmů NHL je dvaatřicet a každý z nich si hýčká svou jedničku defenzivních řad, je to pro Hronka a jeho agenty víc než povedená dohoda. I když prosakovaly zprávy, že hráčův zástupce Allan Walsh chtěl pro svého klienta 8 milionů na rok. I těch aktuálních 7,25 na sezonu je ovšem víc než solidních.

Podle srovnání serveru CapFriendly se kontrakt vejde mezi obránci do třicítky nejlukrativnějších a nejvíce se blíží těm, jaké mají např. Vince Dunn v Seattlu nebo Michail Sergačov v Tampě.

Z 58 milionů tvoří 37 základní plat a 21 podpisové bonusy. V příští sezoně bude Hronkova celková gáže dokonce 9,5 milionu, což je stejná suma, jakou pobírá vancouverský kapitán Quinn Hughes. Postupně se ale bude snižovat, v posledním ročníku kontraktu (2031-32) až na 5,7 milionu.

Po pěti letech strávených v Detroitu zažil Hronek u Canucks nejlepší rok v zámořské kariéře, což je vždycky fajn, když vám končí stará smlouva. V základní části posbíral 48 bodů (5+43), i když v jejím závěru a poté v play off už tak produktivní nebyl, což podle všeho souviselo i se zraněním lokte. V prvním obranném páru, kde nastupoval Hronek právě s Hughesem, měl ale Vancouver velkou oporu.

„S Quinnem je jednoduché hrát. Máme mezi sebou výbornou chemii na ledě i mimo něj. Na spoustu věcí se díváme stejně. Je to velmi dobrý vztah,“ řekl Hronek o nejproduktivnějším bekovi sezony (17+75), který je také největším favoritem na zisk Norris Trophy.

„Věříme, že i Fil může pozvednout své výkony ještě na vyšší úroveň,“ je přesvědčen generální manažer Canucks Patrik Allvin, který má před sebou krušné léto a na seznamu řadu hráčů, jimž vypršela smlouva (Šilovs, Joshua, Lindholm, Zadorov…). Navíc je prý Vancouver vážným zájemcem o služby útočníka Jakea Guentzela, naposled působícího v Carolině. Uvidíme, co Allvin vykouzlí se 16 miliony pod platovým stropem.

„Máme tady dobré týmové jádro a před sebou nedodělanou práci. Od managementu i kouče cítím důvěru. A to mě motivuje,“ prohlásil Hronek, jehož podpis si Canucks vytyčili jako prioritní.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.