Hlavní obsah

Hraješ první lajnu. Slovenským příslibům se v Kanadě věří

Aktualizováno

Není to moc veselý pohled. Na zahajovacích soupiskách 32 týmů NHL se objevilo jen osm Slováků, z toho pět útočníků. Dva z nich si však při debutech svých týmů zahráli v prvních lajnách. U dvacetileté jedničky draftu Juraje Slafkovského z Montrealu to nepřekvapilo, v případě o rok mladšího Samuela Honzeka v Calgary rozhodně ano.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Slovenský útočník Calgary Samuel Honzek

Článek

Ani Češi si na startu zámořské sezony zatím nemohou moc vyskakovat. Včetně zraněných hráčů bylo zapsaných v prvních týmech jen 24 hokejistů včetně 13 forvardů. V elitní formaci však nyní působí pouze bostonské duo David Pastrňák, Pavel Zacha.

„Začínám třetí sezonu a snažím se pomoct týmu, aby byl úspěšný,“ vykládal Slafkovský, který skvělou přihrávkou vybídl v přesilovce k jedinému gólu utkání s Torontem Colea Caufielda.

Canadiens budou i vzhledem k dlouhodobému zranění Patrika Laineho hodně sázet na první útok, v němž dělá Slovákovi a Američanovi centra Kanaďan Nick Suzuki. Při pohledu na subtilnější parťáky je jasné, co se po fyzicky vybaveném Slafkovském na ledě chce. I když během přípravy zhubl na nějakých sto kilogramů, pouští se ‚Slaf‘ nebojácně do osobních soubojů a vytváří prostor pro efektivnější zakončení.

„Souhra mezi námi je super, dobře si s kluky rozumím. Každý z nás se v létě zase o kus zlepšil,“ zveřejnil Slafkovský ve svém blogu. „Největší rozdíl cítím v tom, že si víc věřím. To je podle mého nejdůležitější: sebedůvěra a konzistence. To první mám, teď se musím postarat o to druhé,“ dodal útočník, který v minulé sezoně posbíral 50 bodů (20+30).

Trenčínský odchovanec Honzek byl jedním ze zásadních hokejových příběhů minulých týdnů. Šestnáctka loňského draftu měla v Calgary vynikající kemp. V přípravě zaznamenal nováček Flames tři asistence v Edmontonu, proti Seattlu zase uchvátil fantastickým gólem v oslabení. A tak figuroval při premiéře ve Vancouveru (6:5 v prodloužení) v noci na čtvrtek na křídle prvního útoku vedle Nazema Kadriho a Andreje Kuzmenka.

„Přišel jsem, abych se dostal do týmu. Byl jsem spokojený s tím, jak jsem hrál a plnil to, co po mně trenéři chtěli,“ pochvaloval si slovenský teenager. Od krajana a spoluhráče Martina Pospíšila dostal před debutem, během něhož se objevil na přesilovce i v oslabení, pár rad, aby si z případných dílčích nezdarů nic nedělal. Nakonec při debutu zvládl odehrát přes 13 minut, i když tentokrát bez bodu.

„Prvních pár týdnů jsem na něj tlačil já, ale v poslední době tlačil on na mě. Je to silný kluk, pořád tak mladý, že se může dál zlepšovat. Bruslení a dovednosti, které má, jsou podle mě přesně to, co náš tým na ledě potřebuje,“ tvrdil Pospíšil.

„Loni neměl (Honzek) dobrý kemp a lidé ho tak trochu odepisovali, Pospíšil měl ale několik takových let,“ tvrdil trenér Flames Ryan Huska. „Ale vydržel a loni dokázal totéž, co Sam letos.“

Slováků je sice v NHL pomálu, v Montrealu a v Calgary ale evidentně kápli na ty správné.