Hlavní obsah

Hertl přišel o domácí zlato. Samozřejmě mě to mrzí, přiznává

Takřka celou sezonu se počítalo s tím, že by mohl být prvním centrem na domácím mistrovství světa. Tam se však nakonec hokejový útočník Tomáš Hertl kvůli následkům zranění a trejdu do Vegas nepředstavil a zlato z pražského turnaje mu uteklo. O to větší motivaci má však nyní zápolit se svým novým klubem o nejvyšší patra v NHL. „Doufám, že ještě ukážu svůj dobrý hokej,“ doufá 30letý pražský rodák.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Hertl s manželkou Anetou na archivním snímku

Článek
Fotogalerie

Jak vám bylo líto, že jste se nemohl představit na domácím mistrovství světa, kam vás Vegas kvůli následkům zranění nepustilo?

Samozřejmě mě to trochu mrzelo, kdo by nechtěl vyhrát… Je mi jasný, že bych chtěl slavit a užívat si, v životě jsem ještě nic pořádného nevyhrál. Ale takhle to brát nejde. Kdybych tam byl, změnila by se celá sestava a třeba bychom vylítli ve čtvrtfinále a dopadlo by to úplně jinak. Na tomhle mistrovství bylo poskládáno všechno přesně tak, jak mělo. Od gólmanů přes obránce až po útočníky. Proto máme zlato.

Sledoval jste šampionát na vlastní oči?

Osobně jsem byl na zápasech s Amerikou a Švédskem, ale sledoval jsem všechny duely a fandil. Jsem hrozně rád, že to kluci vyhráli nejen pro sebe, ale pro celý náš národ. Snad to přitáhne k hokeji další generaci hokejistů. Vždycky je hezké, když se národ takhle stmelí díky sportovní akci.

Jak vás těší, že jste se dostal do elitní desítky Zlaté hokejky, konkrétně na deváté místo, ačkoliv jste na mistrovství chyběl?

S tím jsem počítal, že i Zlatá hokejka bude dost o šampionátu. Těší mě, že tu můžu být, je čest být mezi top desítkou českých hokejistů.

Králem ankety je už posedmé David Pastrňák. Asi žádné překvapení, že?

S tou sezonou, jako měl, určitě ne. Druhý Lukáš Dostál třeba odchytal fantastické mistrovství, ale zase by se měla hodnotit celá sezona. A v ní Pasta dominoval. Po odchodu Krejči a Bergerona mu lidi tolik nevěřili, ale stejně ukázal, že umí dát přes sto bodů.

Bude složité ho v budoucnu sesadit z trůnu?

Rozhodně. Všichni bychom mu chtěli udělat trochu větší konkurenci. Uvidíme, jak to bude s Nečim (Martinem Nečasem). Jsme dobří kamarádi a přeju mu, aby mohl v NHL ukázat, co v něm je. Ale Pasta se překonává těžko, když dává přes sto bodů.

Jak hektická byla sezona pro vás? Část jste vynechal kvůli zranění, během kterého přišel celkem šokující trejd do Vegas.

Ten byl rozhodně největší událostí. Přes deset let jsem strávil v San Jose a překvapil jsem nejen hokejovou veřejnost, ale i celou rodinu. Nemluvilo se o mě, byl jsem zraněný, ale i tak mě Vegas chtělo. To mě dost potěšilo, protože přece jen trochu zariskovali. Smlouvu jsem měl na dlouho, navíc jsem byl po operaci. Samozřejmě to bylo i trochu smutné loučení, najednou jsem za tři dny zmizel ze San Jose a prodal barák.

Jaký je život ve městě hazardu?

Když jsem tam jezdil, šel jsem si třeba zahrát do kasina. Teď, když tam žiju, překvapilo mě, jak je město rozmanité, kolik tam je parků. A i v okolí je dost zajímavých míst, 40 minut od Vegas se dá lyžovat. Když jsem byl zraněný, měl jsem dost času na průzkum města. Náš kapitán Mark Stone taky nehrál, takže mě provedl. Je to příjemné město. A těší mě, jak žije hokejem. Všude jsou loga Golden Knights, atmosféra je taky jedna z nejlepších.

A ambice rozhodně budete mít větší než v San Jose. Co od toho očekáváte?

Moc se těším, je to pro mě ohromná motivace. Lhal bych, kdybych řekl, že poslední roky nebyly složité. Vždycky už od Vánoc vědět, že můžu pomalu plánovat dovolenou… Hrozně těžké. Ještě být jako jeden z lídrů, kterého se neustále ptají novináři. Doufám, že teď budeme s Vegas vyhrávat o dost častěji. Ambice máme velké, můžeme porazit kohokoliv. Play off po tak dlouhé době jsem si užíval, i když bylo jen krátké. Proto hokej hrajeme. Už jenom poslední dva měsíce sezony ve Vegas jsem si moc užil. Doufám, že ještě ukážu svůj dobrý hokej.

Letní příprava probíhá podle plánu?

Ano, zranění už mě netrápí, nic mi nevadí. Vegas mi žádné speciální úkoly nedávalo. V organizaci slyšeli, že se vždycky umím připravit dobře. Už se zase těším na začátek sezony.

V noci z pondělí na úterý se hraje sedmé finále NHL. Kdo podle vás získá Stanley Cup?

Těžko říct. Na koni je teď Edmonton, ale kdo hrál sedmý zápas, tak ví, že rozhodnout může jedna drobnost. Každopádně být v kůži hráčů Floridy bych úplně nechtěl. Podruhé za sebou ve finále, teď už vedli 3:0, a už si možná i mysleli, že můžou slavit. A teď musí bojovat v sedmém utkání. Jsem zvědavý, jak to dopadne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.