Hlavní obsah

Hašek vytočil Rusy doběla. Padají hodně ostrá slova

Jeho slova v Rusku vždy způsobí poprask a pro tamní občany jsou jako rudý hadr pro býka. Nejinak je tomu i nyní, kdy Dominik Hašek znovu zopakoval, že NHL se opět stává reklamou na ruskou válku, když umožňuje ruským hráčům nastupovat ve své lize. Podrážděné reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: Stanislava Benešová, Sport.cz

Dominik Hašek

Článek

Jeden z nejlepších brankářů hokejové historie patří v Rusku kvůli svým názorům k těm nejnenáviděnějším sportovním osobnostem. Bývalí reprezentanti sborné jej opakovaně nazývají bláznem, populistou, někdy dokonce i fašistou.

Když teď ruská média zveřejnila Haškův tweet jen pár dní před startem nové sezony NHL v Praze (již tradičně bylo slovo válka nahrazeno „speciální vojenskou operací“ - pozn. aut.), rozjel se kolotoč popudlivých odpovědí a urážek nanovo.

Ruský web Sport24.ru označil Haška ve svém titulku za rusofoba. Ještě ostřeji pak reagoval Dmitrij Gubernijev, reportér státní televize Match TV.

„Hašek je opravdový kretén. Skvělý sportovec, který se ale na stará kolena úplně zbláznil. Nepodařilo se mu stát se politikem, tak se snaží upoutat pozornost,“ připomínal Gubernijev Haškův neúspěch v senátních volbách.

Haškova slova před pražskými zápasy mezi Buffalem a New Jersey nadzvedla i Valerije Kamenského, který je členem Triple Gold Clubu sdružujícího vítěze ZOH, MS a Stanley Cupu.

Foto: Profimedia.cz

Valerij Kamenskij na snímku z roku 2016

Podle něj by Haškovy výroky vůbec neměly být publikovány v ruských novinách nebo na webových stránkách.

„Nikdo se dlouho nezajímal o to, co říká. Dělá si reklamu v tisku, protože byl odsunut stranou od jiných zaměstnání. Samozřejmě to byl skvělý hokejista, legendární brankář. Svými současnými výroky ale jen podkopává svou vlastní autoritu,“ míní Kamenskij, který dnes pracuje pro Kontinentální hokejovou ligu.

„Věnujeme příliš mnoho pozornosti osobě, která se zabývá výhradně sebepropagací. Chce si vybudovat politickou kariéru, ale i jeho vlastní lidé (v Česku) o něj nemají zájem, když ho nezvolili. A v NHL už Haškovy názory nezajímají vůbec nikoho. Možná nadchnou jen některé schizofreniky, ale normální lidi nikoli,“ přidal se 69letý bývalý trenér Vladimir Pljuščev, jenž před 22 lety dovedl dvacítku sborné k triumfu na MS a o rok předtím získal zlato na světovém šampionátu s osmnáctkou.