Hlavní obsah

Gudas vstoupí do sezony NHL jako kapitán

Docela překvápko, víc se skloňovala jiná jména. Novým kapitánem hokejistů Anaheimu v NHL byl ale jmenován Radko Gudas! Čtyřiatřicetiletý bek je pátým Čechem v historii, který bude mít céčko na dresu po celou sezonu.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Radko Gudas (7) bude kapitánem Anaheimu, snímek je z utkání s Coloradem loni v prosinci.

Článek

Troy Terry, Cam Fowler a nejvíc asi Mason McTavish byli mezi jmény, s nimiž se pro vůdčí roli u Ducks počítalo. ‚Smál se‘ však Gudas, který po svém loňském příchodu z Floridy v Kalifornii všechny okouzlil.

A nejen tím, jaké v novém dresu odváděl spolehlivé výkony (6+12 v 66 zápasech), ale i vstřícným postojem k mladším hráčům, radami, celkovým přístupem v kabině. Nebojácný český vousáč se díky svému neúprosnému hernímu stylu stal okamžitě oblíbencem spoluhráčů i fanoušků.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Radko Gudas s pohárem pro mistry světa 2024.

A teď mu ke kupě úkolů přibude ještě kapitánství. „Jsem poctěn, že jsem byl jmenován kapitánem Ducks a povedu náš tým do vzrušující éry. Důvěru, kterou do mě vložil (generální manažer) Pat (Verbeek), naše vedení, trenéři a spoluhráči, beru s hrdostí. Těším se, že budu reprezentovat Ducks na ledě i mimo něj,“ uvedl v prohlášení devátý kapitán v historii Anaheimu.

Ducks hráli bez kapitána poslední dvě sezony po odchodu ikonického útočníka Ryana Getzlafa. Mezi jeho předchůdce s céčkem patřily skutečné hokejové kapacity: Paul Kariya, Scott Niedermayer, Chris Pronger… Gudas bude mít ve své třinácté sezoně v NHL na koho navazovat.

„Radko se ukázal jako přirozený vůdce, který v sobě zahrnuje všechny vlastnosti kapitána. Má respekt spoluhráčů i managementu,“ řekl GM Verbeek. „Vzhledem k tomu, kolik máme mladých hráčů, tak jsme chtěli, aby náš tým vedl veterán. Radko je příkladem toho, co znamená být profesionálem, jak se chovat na ledě, mimo něj i v komunitě. Je mentorem našich mladíků, kteří se stanou budoucími lídry týmu.“

Před Gudasem nosili v NHL z Čechů céčko na dresu Jaromír Jágr (Pittsburgh 1998-01; New York Rangers, 2006-08), Patrik Eliáš (New Jersey , 2006-07), Robert Holík (Atlanta , 2007-08) a Milan Hejduk (Colorado, 2011-12). Kapitány byli i Jaroslav Špaček (Buffalo) a Filip Kuba (Minnesota), ale v obou případech pouze na měsíc.

Jak zmínil Verbeek, disponují Ducks velkou skupinou nadějných mladíků (Trevor Zegras, McTavish, Olen Zellweger, Leo Carlsson, Beckett Sennecke, Pavel Minťukov, Cutter Gauthier), ale příznivci Anaheimu musí být ještě chvíli trpěliví. V minulé sezoně Ducks ztráceli na play off 39 bodů. Nový kapitán Gudas ale bude dělat všechno, aby se tenhle deficit na konkurenci začal razantně snižovat.