Hlavní obsah

Gratulace od bráchy, máma v slzách. Neuvěřitelné, zářil český talent při draftu NHL

Prognózy se zase jednou nespletly. Adama Jiříčka si ze 16. pozice draftu vybralo St. Louis. Brána do NHL se pro čerstvě osmnáctiletého obránce otevřela v Las Vegas. Modrý dres s notou, který nosí tým Blues, nadějnému zadákovi každopádně sluší.

Sestřih z NHL draftuVideo: sntv

Článek

V hledišti supermoderní arény Sphere, na jejíž plochu můžete promítat, co si zamanete, oslavil Jiříček kromě vstupu do velkého hokejového světa i svou plnoletost. „Je to neuvěřitelné. Den draftu a zároveň narozenin, jsem opravdu šťastný, že jsem v St. Louis,“ rozplýval se Jiříček.

Když zástupci Blues oznámili na pódiu jeho jméno, pogratuloval si s agenty Allanem Walshem, Michalem Sivkem i starším bráchou Davidem, kterého před dvěma lety draftoval Columbus. Objal se s rodiči, u hostesky odložil sako a navlékl si dres klubu, který na něj hodlá sázet. Následovaly stisky rukou s komisionářem NHL Gary Bettmanem, generálním manažerem Blues Dougem Armstrongem…

Kamery mezitím zabraly Lenku Jiříčkovou, která byla z velkého večera svého syna právem dojatá. „Byl jsem na draftu v Montrealu, takže jsem očekával, co se stane. Ale tohle je můj den a můj draft,“ zářil Jiříček. Od roku 2019 je druhým nejvýše draftovaným Čechem, výš byl pouze jeho starší sourozenec.

Obrana Blues s Justinem Faulkem, Coltonem Paraykem, Nickem Leddym či Torey Krugem už krapet zestárla a bude potřeba ji oživit. To je práce pro Jiříčka, který je stejně jako jeho brácha pravák, s dobrým bruslením a přehledem.

„Byli jsme nadšení, když jsme se dozvěděli, že si Detroit před námi na 15. místě vybral útočníka. Měli jsme totiž zálusk na kluka, kterého jsme nakonec i získali. Myslíme si, že je to obránce do naší první čtyřky, a takové je těžké najít,“ pochvaloval si Armstrong.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Adam Jiříček, na snímku druhý zleva, po draftu NHL

Zájem St. Louis neochabl, ani když si Jiříček na MS do 20 let poranil koleno a za sezonu odehrál v Plzni jen 19 zápasů. „Hodně jsme ho rozebírali u videa. Udělalo na mě dojem, že si udržel místo na našem seznamu, aniž by hrál. Obvykle, když kluky nevidíte, sejdou vám z očí, sejdou vám z mysli. Ale naši skauti byli pořád nadšení,“ vysvětloval GM Armstrong.

Jiříček možná nemá takovou ránu jako jeho brácha, ale zdobí ho stejný přehled a je lepším bruslařem, s pukem je kámoš. Už příští týden se zúčastní rozvojového kempu Blues, ale na ledě se neobjeví, jelikož pokračuje v rehabilitaci po operaci kolena.

„To zranění je docela na dlouho, takže nejsem úplně stoprocentně připravený. Bude trvat ještě pár měsíců, než budu nachystaný. Ale zatím to jde docela dobře. Doktor je spokojený a já se cítím skvěle,“ ujišťoval Jiříček.

Dosud za St. Louis nastoupilo v NHL 19 Čechů. Průkopníkem byl v sezoně 1969–70 Jaroslav Jiřík, který sehrál ale jen 3 zápasy. Naposledy hrál za klub z Missouri útočník Jakub Vrána, novou smlouvu však nedostal. Nejvíce startů za Blues mají bek Roman Polák (424) a útočník Vladimír Sobotka (329).

V roce 2019 St. Louis vyhrálo svůj premiérový Stanley Cup, ale v posledních dvou sezonách se nedostalo do play off a nyní prochází transformací, do které zapadá i Jiříčkův příchod.

„Mluvili jsme s našimi lékaři a doufáme, že Adam bude připraven na (podzimní) tréninkový kemp. Ale budeme k tomu přistupovat chytře,“ řekl Armstrong.

Za nějaký ten pátek bychom se tak měli dočkat i vzájemného souboje bratrů Jiříčkových na největší hokejové scéně v NHL. Možná, že si to během pátečního večera ve Vegas představila i jejich slzící maminka.