Hlavní obsah

Gól, gól, gól. Pastrňák přesto zažil i lepší starty do sezony

Tohle byla pro Davida Pastrňáka lahůdka. Puk dostal v prodloužení zápasu s Los Angeles přímo na hokejku a za chvilku už s fanoušky v TD Garden slavil bostonskou výhru 2:1. Česká hvězda Bruins tak dala gól i ve třetím zápase nové sezony NHL.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

David Pastrňák (88) slaví branku se svými spoluhráči.

Článek

S Floridou skóroval Pasta díky teči obránce, proti Montrealu nechytatelnou bombou pod horní tyčku a s Kings pak zblízka nedal šanci Darcymu Kuemperovi. „Viděl jsem, že tam (Mason) Lohrei vletěl do pásma v plné rychlosti, tak jsem mu to hodil křížem,“ popisoval rozhodující akci Pastrňák. „Kluci z LA vypadali trochu unaveně, Mase si vybruslil, udělal pěkný pohyb a hezky mi to hodil.“

I když si kouč Jim Montgomery od začátku sezony stěžuje, že bostonské výkony jsou ‚takové všelijaké‘, ze tří zápasů mají Bruins 4 body a jejich nejlepší hráč pravidelně zaplňuje střelecké kolonky.

„Pastrňák dává spousty gólů, takže jsme mu věnovali větší pozornost,“ tvrdil kouč Los Angeles Jim Hiller. Ale nestačilo to, i když Kings bostonskému kanonýrovi povolili jen dvě střely mezi tyče, a hlavně v oslabení si dávali extrémní pozor. Ve hře 3 na 3 už ale pohromě nezabránili.

Pastrňák však během předchozích deseti let v NHL zažil už i lepší starty do základní části. Před rokem i v sezoně 2016-17 měl po třech zápasech na kontě čtyři góly, v ročníku 2020-21 dokonce pět. V sezoně 2019-20, kdy se spolu s Alexandrem Ovečkinem stal vítězem Maurice Richard Trophy přitom za úvodní tři utkání zaznamenal jen jednu trefu.

„Už jsem chtěl vystřídat, protože jsem byl dost unavený. Takže jsem to jenom přihrál, ohlédl jsem se a Pasta dával gól,“ vykládal dvacetiletý centr Matthew Poitras, který hrál po operaci ramena svůj první zápas od ledna. „Jsem za něj moc rád, protože je to super hokejista,“ vítal kanadského spoluhráče Pastrňák.

Minule proti Canadiens dával svůj 350. gól za Boston, ale tahle cifra bude dál utěšeně růst. Pastrňákovým osobním rekordem je 61 gólů v základní části, v předchozím ročníku nastřílel 47 branek, což souviselo i s vynucenou změnou stylu po odchodu Patrice Bergerona a Davida Krejčího. Osmadvacetiletý Čech tak musel víc tvořit hru.

Aby měl Pastrňák volnější ruce, plácli se Bruins přes kapsu a přivedli mu švédského centra Eliase Lindholma (54,25 milionu dolarů na sedm let). Ten nyní prožívá svůj nejlepší start do sezony, když je po třech zápasech na pěti bodech (2+3). A bostonský optimismus stoupá i díky 33 zákrokům proti Kings v podání Jeremyho Swaymana, jenž sice dlouho licitoval o nové smlouvě (66 milionů na osm let), ale měl by patřit k nejlepším gólmanům sezony.

Klíčovou figurou ovšem zůstává Pastrňák, který se stal čtvrtým hráčem v dějinách Bruins, jenž zaznamenal minimálně deset gólů v prodloužení. Pasta srovnal krok s Glenem Murraym a Ditem Clapperem, na čele žebříčku je s 19 zásahy současný kapitán Brad Marchand.