Hlavní obsah

GLOSA: Král bez Stanley Cupu. McDavid se nevzdá, ale nejlepší roky mu pomalu utíkají

Nad jeho výkony se dlouhodobě tají dech. 42 bodů během letošního play off je cifra hodná spíš Waynea Gretzkého. Nejproduktivnější hráč všech dob ale svůj hokejový odkaz vytesal do skály i čtyřmi Stanley Cupy získanými do sedmadvaceti let. Současný kapitán Oilers Connor McDavid ve stejném věku ještě nemá žádný. A nejlepší roky ubíhají.

Sestřih sedmého zápasu finále NHL mezi Floridou a EdmontonemVideo: sntv

Článek

Zklamání, jaké McDavida potkalo v sedmém zápase finálové série s Floridou (1:2), jen tak nepřebolí. Těžko ho mohl zmenšit zisk Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off. Všechny individuální trofeje, a že už jich doma má (3× Hart Trophy, 4× Ted Lindsay Award, 5× Art Ross Trophy, Maurice Richard Trophy…), se tváří v tvář zdrcující porážce jeví jako bezcenné.

McDavid ze sebe přes všechno heroické úsilí nestrhl nálepku nejlepšího hráče všech dob, který nezískal Stanley Cup. Tváří v tvář hokejovým grálem neposvěceným kariérám Marcela Dionnea, Matse Sundina nebo Petera Šťastného edmontonského kapitána nejspíš mohou přepadat temné myšlenky.

První dotyky hokejistů Floridy se Stanley Cupem Video: sntv

„Ono se to nezdá. Ve dvaceti nad prohraným finále ještě mávnete rukou. Příště už to přece vyjde. Ale opravdu bude nějaké příště? Když prohrajete první finále ve 27, tak už to jen tak nepřejdete,“ říká bývalý gólman Tomáš Vokoun.

Sestavit aršík 16 výher v tvrdých bitvách play off mezi mantinely je v zámořském profisportu ten vůbec nejtěžší úkol.

Spoluhráči z Oilers McDavida popisují jako mašinu, která si nedá pokoj, dokud Stanley Cup nezvedne nad hlavu. Edmontonský kápo ale taky bude potřebovat větší podporu.

V tom měli letos Panthers proti kanadskému klubu výhodu. Nedisponovali sice tak hvězdnými jmény, ale i herci vedlejších rolí dokázali vystoupit do světel reflektorů. Ať to byl křídelník Evan Rodrigues, nebo centr Anton Lundell. A vlastně všichni, kdo ve čtyřech ze sedmi zápasů finále utáhli šrouby a nedovolili zazářit ani McDavidovi.

Až budou zámořské televize vysílat sestřihy zásadních momentů play off 2024, nebudou v nich chybět raketové výpady kapitána Oilers, včetně precizního slalomu z pátého zápasu finále. Ale co s tím, když pohár McDavidovi nakonec vyrvala z ruky tlupa zarostlých loupežníků z Floridy…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.