Hlavní obsah

Florida se nestačila divit. To přece mělo být trestné střílení… Sudí mají špatné dny i v NHL

Během hokejového mistrovství světa v Česku se na výkony sudích valila tvrdá kritika, rozhodčí ale nejsou ušetřeni ani v NHL. Další várku příkrých soudů si za své verdikty vyslechli Kanaďané Rank a Herbert během čtvrtého utkání finále Východní konference mezi Floridou a NY Rangers. Za co jiného už by proboha chtěli odpískat trestné střílení?

Sestřih zápasu Florida – RangersVideo: sntv

Článek

Veterán Blake Wheeler prožil smutný návrat do sestavy newyorského týmu, když nahradil Filipa Chytila. Ten se vracel do play off po půlroční pauze, jež se na jeho výkonech a kondici přece jen projevuje. Během čtyř utkání vyřazovací části český útočník nebodoval.

Sedmatřicetiletý Wheeler naskočil poprvé od 15. února, kdy utrpěl vážné zranění pravé nohy v utkání s Montrealem a musel na operaci. Vypadalo to, že pro něj sezona skončila, ale za stavu série 2:1 pro Rangers se dočkal comebacku. To ještě netušil, jak mu zhořkne.

Panthers nebrali ohledy a hned v první třetině ho uvítali nepotrestaným zákrokem koleno na koleno. Horší chvilky si však Wheeler prožil hned v první minutě prodloužení. Jeho spoluhráč Mika Zibanejad vzal na lehkou váhu, že beci Rangers právě střídají, a poslal Wheelerovi „špeka“, do kterého mu sáhnul floridský obránce Niko Mikkola.

Puku se zmocnil domácí kapitán Aleksander Barkov a pelášil s ním na branku Igora Šesťorkina. A Wheelerovi nezbylo než ho zezadu zahákovat.

I když tahle situace beze zbytku naplnila definici přestupku, za který se uděluje trestné střílení, sudí nenašli odvahu ho nařídit. Možná kvůli několika zákrokům Panthers v závěru základní hrací doby, které volaly po vyloučení. Ale žádné nepřišlo. Až Wheeler tak zamířil za katr.

„Samozřejmě jsem se měl rozhodnout jinak,“ kál se po utkání Zibanejad. Florida totiž využila přesilovku za 13 sekund po ose Brandon Montour – Barkov – Sam Reinhart a díky výhře 3:2 srovnala stav série. „Když se to povede sehrát rychle, je soupeř bez šance,“ tvrdil Barkov.

„Kdybychom ale v přesilovce nedali gól, asi bych celý den nadával, že jsme měli mít trestné střílení,“ mohl vtipkovat kouč Panthers Paul Maurice.

Smolař Wheeler odehrál ve čtvrté lajně Rangers 9:18 minuty, a jak píše New York Post: Takový konec zápasu si nezasloužil. „Na první start po tak dlouhé době byl dobrý,“ tvrdil kouč Peter Laviolette. Teď se dá ale čekat, že po srdcervoucí porážce trenér Rangers v noci na pátek v Madison Square Garden v klíčovém pátém utkání sestavou zase trochu zatřese. A nejspíš do ní vrátí Chytila.