Hlavní obsah

Fischer junior. Syn českého šampiona jde na draft pod americkou vlajkou

Táta pochází z Hořovic, syn se narodil v Michiganu. Otec vyhrál titul mistra světa s českým týmem, potomek byl loni v širším americkém výběru pro Hlinka-Gretzky Cup. Na scénu se tlačí sedmnáctiletý mladík se slavným hokejovým příjmením Lukas Fischer. Na letošním draftu v Las Vegas se s ním počítá.

Foto: Profimedia.cz

Syn slavného českého hokejisty Jiřího Fischera Lukas (v bílém) se chystá na letošní draft

Článek

Lukas se narodil patnáct měsíců poté, co Češi v sestavě s Jiřím Fischerem ovládli v květnu 2005 šampionát ve Vídni, po jehož finále měl statný zadák omlácené kotníky od zběsilého osekávání Kanaďana Ryana Smythe.

Už o tři roky dřív byl Fischer i součástí šampionského týmu Detroitu a do Česka také díky němu tehdy přiletěl Stanley Cup. Další plány však svalnatému obránci překazily problémy se srdcem, kvůli nimž ve 25 letech ukončil skvěle rozjetou kariéru.

Lukas, jenž působí v Sarnii v OHL, by rád kráčel v tátových šlépějích. Svého rodiče každopádně nezapře podobou ani výškou (193 cm). „Jeho styl bruslení a hokejový cit jsou podobné otci,“ tvrdil David Gregory z Central Scoutingu NHL.

Otce Jiřího, který je nyní v Detroitu šéfem pro hráčské záležitosti, si Red Wings vybrali v draftu 1998 v prvním kole z 25. místa. Tak nahoře syn určitě nebude. Mohlo by se na něj podle prognóz dostat třeba ve třetím kole. Sám Lukas by si ze všeho nejvíc přál zakotvit právě v Detroitu.

„Nejlepší věc, kterou mi táta říkal, byla, abych se stále zlepšoval. Ať se děje cokoli, musíš se ujistit, že najdeš způsob, jak se každý den o něco zlepšit, protože tu jsou kluci, kteří se neustále posouvají výš,“ tvrdil Fischer.

„Čím dříve se děti naučí, že je třeba mít každý den nějaký cíl, tím líp pro ně. To byla také filozofie mého táty. Když kluci nevědí, na čem pracovali, tak se jen vezou,“ popisoval 43letý Fischer pro NHL.com.

Jeho syn se snaží inspirovat i v robustních obráncích, jako jsou detroitský Moritz Seider, nebo letošní finalista Stanley Cupu Darnell Nurse z Edmontonu. Třináctku na dresu ale nosí kvůli ruskému hokejovému kouzelníkovi Pavlu Dacjukovi, který bude letos uveden do Hokejové síně slávy.

„Snažili jsme se pro Lukase dělat to nejlepší, vychovávat ho a zároveň tlačit. Jeho máma vždycky dobře vycítila, jestli nezačíná být trochu vyhořelý, takže znala tu správnou rovnováhu. Je ohromně důležité, aby každý měl svůj bezpečný domov, a ten Lukas má,“ prohlásil jeho otec.

Fischer ale nebude na draftu jediným hráčem, jehož táta býval hokejovou hvězdou. Hodně vysoko má zaznít jméno Tije Iginly, syna skvostného útočníka Jaromea Iginly. Naděje si dělá i syn bývalého montrealského kapitána Saku Koivua Aatos nebo potomek někdejšího útočníka Buffala Dereka Plantea Max.

Jen škoda, že při současných problémech s beky asi Lukase nikdy neuvidíme v českém nároďáku. Což je i případ Braidana Simmonse-Fischera, kterého má Jiří Fischer z předchozího vztahu. Dvaadvacetiletý dvoumetrový zadák prošel i akademií Red Bullu v Salzburgu a působí v univerzitní NCAA. Prošel jí např. i syn mistra světa 1985 Michala Pivoňky Jacob, kterého si v draftu vybrali Islanders. Ani on ale český dres neoblékl.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.