Hlavní obsah

Elitní centr pro Pastrňáka. V Bostonu čekají od česko-švédského paktu útočnou explozi

Pavel Zacha s Charliem Coylem dělali, co mohli. Nahradit elitní bostonské centry Patrice Bergerona a Davida Krejčího ale přes veškerou snahu v minulé sezoně zámořské NHL tak úplně nedokázali. V pondělí se však Bruins plácli přes kapsu a Davidu Pastrňákovi hned po startu volného trhu přivedli posilu, se kterou mohou snít o budoucnosti prozářené leskem Stanley Cupu. Elias Lindholm už vyhlíží spolupráci s českým esem.

Foto: Profimedia.cz

David Pastrňák bude mít nového centra.

Článek

7 let; 54,25 milionu dolarů. Boston měl pro 29letého švédského útočníka hezky naducaný měšec. „Jakmile se do hry zapojili Bruins, bylo to pro mě snadné rozhodnutí. Připojit se ke klubu z Original Six s takovou historií a tolika dobrými hráči… Když jsem se díval na jejich sérii play off proti Floridě, jsou na tom dobře,“ tvrdil Lindholm.

Boston letos prošel do druhého kola play off přes Toronto, ale nestačil na pozdější vítěze Stanley Cupu. S Panthers vypadl v šesti zápasech. A jeho centři nebyli ve vyřazovací části zrovna efektivní, což se nejvíc projevilo v porovnání s floridskými Aleksandrem Barkovem a Samem Bennettem.

Zacha měl bilanci 1+5 ve 13 zápasech, Coyle 1+4. Lindholm, který před letošní uzávěrkou přestupů posílil z Calgary Vancouver, byl na tom u Canucks lépe. V play off nastřílel pět gólů a přidal 5 asistencí za třináct startů.

Jestli měli Bruins v plánu posílit svou ofenzivní top šestku, pak šli správným směrem. Lindholm přinese zkušenosti (818 zápasů v NHL), pomůže v přesilovkách, v oslabení i na buly, kde měl v poslední sezoně úspěšnost 56,7 procenta.

Švédská posila přitom se svými výkony ve Vancouveru nebyla příliš spokojená. „Předchozí nejistota, kam půjdu, mě ovlivnila víc, než jsem doufal.“ Podpis na sedm let ale Lindholmovi dává jistotu. A fanouškům Bruins naději, že budou mít zase jednu z nejlepších lajn v NHL.

Vždyť spojení Brad Marchand - Lindholm - Pastrňák se vyloženě nabízí. Švéd je výborným defenzivním útočníkem, který před dvěma lety skončil v hlasování o Selke Trophy druhý právě za bostonským Bergeronem. Lindholm je zvyklý hrát proti nejlepším hráčům soupeře a tyto souboje také vyhrávat.

K tomu by měl dát v pohodě přes 20 gólů a posbírat kolem padesáti asistencí. Jeho osobním rekordem ze sezony 2021-22 je zatím 82 bodů (42+40), když v Calgary nastupoval ve formaci s Matthewem Tkachukem.

Spojení Lindholma s dalším elitním zakončovatelem v podobě Pastrňáka může být hitem příští sezony. I český útočník novému spoluhráči zařídí spoustu gólových šancí. „Je to jeden z nejlepších hráčů NHL, výjimečný hokejista. Ví, jak skórovat i jak najít volné spoluhráče. Jestli budeme nastupovat spolu, bude to super,“ tvrdil Lindholm.

O Art Ross Trophy sice odchovanec Gävle na 99 procent závodit nebude, ale i s jeho přispěním mají Bruins zaděláno, aby byli lepším týmem.

A kdyby to nějak skřípalo, už si to s Pastrňákem vyjasní. Klidně i švédsky. Vždyť nejlepší bostonský hokejista odehrál dvě sezony jako junior v Södertälje a jeho partnerka Rebecca je navíc ze Stockholmu.