Hlavní obsah

Dvě těžké rány a Rusové zuří: Ten francouzský vůdce je nejodpornější darebák!

Panteři poprvé vyhráli Stanleyův pohár. Takhle zní titulek úterního článku zveřejněného na stránkách Mezinárodní hokejové federace (IIHF), který v Rusku hnul tamním hokejovým legendám žlučí. A to kvůli faktu, že kanadský autor Lucas Aykroyd v textu ani jednou nezmínil, že k triumfu pomohli Floridě i tři ruští hokejisté.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Ruský gólman Floridy Sergej Bobrovskij se Stanley Cupem.

Článek

Na historickém triumfu Panthers ve Stanley Cupu se podíleli obránce Dmitrij Kulikov, útočník Vladimir Tarasenko a zejména gólman Sergej Bobrovskij, který, nebýt edmontonské superstar Connora McDavida, nejspíš by si odnesl Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak při čtení článku kroutil hlavou. „Těžko říct, kdo to psal, jestli vedení IIHF, nebo jen novinář federace. Samozřejmě, pokud to napsal novinář, tak to udělal špatně,“ prohlásil bývalý vynikající gólman Treťjak.

„V týmu byli Rusové, Finové, Švédové, Američané a Kanaďané - všichni si zaslouží respekt. Politika do sportu nepatří, takže tady nemůžete nikoho rozdělovat,“ ví Treťjak, že Bobrovskij a spol. nebyli v článku zmíněni kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajině.

Sestřih sedmého zápasu finále NHL mezi Floridou a EdmontonemVideo: sntv

„Buď byste neměli psát o nikom, nebo naopak psát o týmu a uvádět každého, kdo přispěl. Ale není správné neuvést, že Bobrovskij přispěl k vítězství více než kdokoli jiný,“ dodal desetinásobný mistr světa a vítěz tří zimních olympijských her.

Mnohem ostřejší byl dvojnásobný olympijský šampion a někdejší útočník sovětské sborné Alexandr Koževnikov. „Děje se to proto, že francouzský vůdce je ten nejodpornější darebák,“ naráží na prezidenta IIHF Luca Tardifa.

Hokejisté Floridy se poprvé dotýkají Stanley cupu. Video: sntv

A aby špatných zpráv pro Rusy nebylo málo, tak ani letos do jejich vlasti nezamíří Stanleyův pohár. Tradice udělování Stanley Cupu na jeden den každému hráči týmu, který vyhrál play off NHL, začala v 90. letech minulého století.

Do Ruska trofej naposledy putovala v roce 2021 po triumfu Tampy Bay, od té doby však kvůli ruské válce na Ukrajině nikoliv. A zástupce komisionáře NHL Bill Daly pro ruskou agenturu Ria Novosti potvrdil, že nejinak tomu bude i letos.

„Stanley Cup byl u nás už tolikrát… Ano, víme, že taková trofej existuje, ale měla by pro nás být měřítkem všeho na světě? NHL je nejsilnější hokejová liga na světě, ale proč nám ji neustále servírovat? Měly by být vytvořeny pobídky pro ruské kluky v naší zemi, aby neopouštěli Rusko. Samozřejmě, každý si chce vyzkoušet NHL. Ale dělat z toho fetiš? Nemyslím, že je to správné,“ uvedl Koževnikov, který se proti Západu vymezuje dlouhodobě.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.