Hlavní obsah

Dvě jména už v prvním kole draftu? Češi hledí k Vegas s nadějí

7, 9, 8, 8, 7. To je z českého pohledu posledních pět draftů NHL. Podobný počet našich hráčů, jež si vyberou zámořské kluby, se očekává i v tom letošním, které prvním kolem startuje v noci na sobotu v hypermoderní aréně Sphere v Las Vegas. Během úvodního večera by mělo padnout i jméno Adam Jiříčka. A dál?

Foto: Profimedia.cz

Adam Jiříček míří na draft NHL.

Článek

Podle expertů NHL.com se o 18letého beka Plzně nejvíc zajímají St. Louis (volí jako 16.) a Nashville (22.). Kvůli zranění z juniorského MS do 20 let stihl sice mladší brácha Davida Jiříčka jen 19 zápasů v sezoně, ale reporty o jeho dovednostech se přesto předháněly v superlativech.

„Dobrý bruslař, který se solidně pohybuje. Umí bránit i útočit, nebojí se vyrazit do přečíslení, dobře vidí spoluhráče, skvěle přihrává. A to vše zvládá v rychlosti,“ ocenil šéf evropských skautů NHL Jukka-Pekka Vuorinen.

Jiříček by tak měl napodobit svého sourozence, jenž byl vybrán v roce 2022 jako šestka do Columbusu. Za minulých pět let pak už jen dva Češi pronikli mezi draftovou elitu úvodního kola. Před dvěma lety Jiří Kulich, kterého si vybralo z 28. místa Buffalo, a loni Eduard Šalé, jako č. 20 zamířil do Seattlu.

Že by se díky medailím z nedávných světových šampionátů zase začaly managementy klubů NHL víc zajímat o hráče ze středu Evropy?

Do nejlepší třicítky severoamerického žebříčku se protlačil statný útočník a zdatný tenista Adam Jecho (195 cm/91 kg) působící v Edmontonu ve WHL.

„Hodně jsem pracoval na fyzické stránce, abych zlepšil starty, změny směru. V tomto ohledu je Kanada dokonalá. Hřiště je menší, hokej rychlejší a náročnější. Řekl bych, že mi to perfektně sedlo, a zvolil jsem správně,“ tvrdil odchovanec Zlína, který ale z Česka odešel už ve 14 letech a tři roky hrál ve Finsku. Reálné je teď pro Jecha třetí kolo.

Severskou cestou za snem o NHL se vydal také obránce Dominik Badinka. Čtrnáctka evropského žebříčku po sezoně v helsinském Jokeritu přesídlila do Malmö, kde si osmnáctiletý odchovanec Chomutova vyzkoušel nejvyšší švédskou soutěž. Teď myslí na dokonce první kolo, i když reálnější je asi druhé. V něm by pak mohlo zaznít i jméno dalšího zadáka – Tomáše Galvase z Liberce.

Až po nich by měli přijít na řadu útočníci: Ondřej Becher (Prince George/WHL), Maxmilian Curran (Tri-City/WHL), Ondřej Kos (Koovee/Fin.)…

Do skupiny českých nadějí se řadí i gólman Lukáš Matěcha. V Pardubicích míval na masce svého oblíbeného rappera Yzomandiase, v Tri-City, kde momentálně působí, si na přilbu nechal vyobrazit českého lva. Snad se během víkendu neztratí ani ve Vegas.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.