Hlavní obsah

Drahé posily, velké rozčarování. Nashville prožívá nejhorší start sezony

Noc na středu je v NHL označována jako „ledové šílenství“. V akci se v 16 zápasech představí všech 32 týmů soutěže. Jen jeden z nich ale zatím v nové sezoně nezískal ani bod. V létě tak mohutně posílený Nashville.

Foto: George Walker IV, ČTK/AP

Centr Nashvillu Ryan O’Reilly před utkáním proti Seattlu

Článek

Generální manažer Predators Barry Trotz se na volném trhu rozhodl utratit více než sto milionů dolarů a do Tennessee přivedl zvučná jména. S dlouholetým kapitánem Tampy Stevenem Stamkosem se domluvil na 4 roky za 32 milionů, na pět let za 27,5 milionu podepsal Jonathana Marchessaulta, loňského držitele Conn Smythe Trophy, a na sedm sezon a 49 milionů podškrábl obránce Bradyho Skjeie.

Všichni tři už v novém působišti zaznamenali premiérový gól, na týmovém kontě je však před očekávaným duelem s Bostonem stále potupná nula. Ve všech zápasech měl navíc Nashville k bodům poměrně daleko, v posledních startech s Edmontonem a s Detroitem aspoň vedl 1:0, ale další průměr se Predators vymknul z ruky.

Foto: George Walker IV, ČTK/AP

Posila Nashvillu Steven Stamkos při rozbruslení před zápasem

„Nevím, co na to říct. Absolutně jsem něco takového nečekal,“ řekl trenér Andrew Brunette. „Není v tom nedostatek snahy, ale jako tým nejsme propojení. Někteří kluci dělají určité věci, další zase jiné. A k tomu vyrábíme velké chyby v důležitých momentech.“

Předsezonní prognózy začlenily Predators mezi favority na Stanley Cup, ti ale prožívají oficiálně nejhorší start v historii klubu. Sestava z ročníku 2002-03 sice v prvních osmi zápasech nevyhrála, ale připsala si aspoň body za dvě prohry v prodloužení a jednu remízu. Nájezdy se tehdy ještě neprováděly.

Žádný tým, který měl na startu sezony zápasovou bilanci 0-5, však ještě Stanley Cup nezískal. „Zažil jsem za kariéru dost sérií porážek,“ tvrdil 34letý bek Luke Schenn. „Ale aby to bylo takhle na začátku roku?“

Predators přitom v průměru vypálí 35,4 střely na zápas, což je nejvíc ze všech týmů! Ale také mají druhý nejvyšší průměr inkasovaných branek (4,60) hned po Coloradu (4,83). Nathan MacKinnon a spol. také neprožívají oslnivý start, ale po čtyřech porážkách už získali Avalanche první dvě výhry.

„Je to velmi frustrující, jsme nesmírně zklamaní. Padá to na mě a další lídry,“ sypal si popel na hlavu útočník Ryan O’Reilly. „Máme tady být motorem, ale nenacházíme způsob, jak vyhrát… Tohle je asi nejhorší začátek, kterého jsem byl součástí.“

Zesilují hlasy, které Trotzovu filozofii podepsat útočníky, jimž je 33 (Marchessault) a 34 let (Stamkos), nevidí jako příliš prozíravou. Optimisté přesto věří, že během pár týdnů si výkony víc sednou a Predators budou svým fanouškům dělat konečně trochu radosti. Jen je potřeba pro to něco obětovat.

„Nemůžeme pořád dokola opakovat, že jsme měli hodně střel a šancí. Jsme lepší tým, než teď předvádíme,“ apeloval Stamkos. Nashville má 77 zápasů na to, aby nevalný vývoj obrátil a v základní části si vybojoval postup do play off. V něm, jak říká stará hokejová poučka, už je možné všechno.