Hlavní obsah

Dobrý ročník dál zraje. Létající Češi se předvedli v oslnivé formě

Nejlepší zápasy sezony? Pro útočníky Martina Nečase z Caroliny a Filipa Chytila z New York Rangers rozhodně. Draftový ročník 2017 utěšeně zraje, oba Češi teď patří k důležitým figurám svých týmů.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Martin Nečas (uprostřed) se raduje z branky.

Článek

Oba se na řadu dostali hned v prvním kole, oba si také prošli vzestupy i slabšími chvilkami, ale v pětadvaceti letech už je potřeba, aby do toho pořádně šlápli. Tak jako v noci na středu na kanadském ledě. Chytil se dvěma góly a asistencí zasloužil o výhru 7:2 v Montrealu, Nečas měl gól a dvě asistence při působivém obratu v aréně Edmontonu, odkud Hurricanes odvezli výhru 3:2 v prodloužení.

„Týmově jsme odehráli dobrý zápas, ale naší formaci vyšel skvěle. Chceme v tom pokračovat,“ řekl Chytil, jemuž sekundovali parťáci z útoku Will Cuylle (0+2) a Kaapo Kakko (1+2). „Už v minulých zápasech hráli moc dobře, ale jsem rád, že tentokrát přispěli i bodově, protože jsou pro nás velice důležití,“ tvrdil kouč Rangers Peter Laviolette.

Manhattanský tým potvrzuje od začátku sezony velké ambice, ze šesti zápasů má jedenáct bodů, jediný ztratil při domácí přestřelce s Utahem. Chytil si na startu základní části polepšil na pět bodů (3+2), Laviolette ale oceňuje i fakt, že na českém forvardovi už nejsou patrné žádné problémy po loňské sezoně, kdy kvůli příznakům otřesu mozku odehrál jen deset utkání. A v play off pak bylo znát, že není ve své kůži.

„Užívám si to, na tréninky chodím v dobré náladě, těším se na zápasy a dávám do toho všechno,“ prohlásil Chytil, který v Montrealu předvedl lehkost a rychlost, ale taky důraz, prostě kvalitu.

Ještě o něco působivější představení ovšem odehrál proti Oilers Nečas, naprosto klíčová postava během vzepětí Caroliny v hale letošních finalistů. Edmonton po dvou gólech Connora McDavida kráčel pro body, ale soupeř s číslem 88 to nedopustil.

Nečase na začátku třetí třetiny nezdeptala nevyužitá šance, kterou mu fantasticky lapil Stuart Skinner, už za pár sekund předložil gólovou přihrávku Shayneu Gostisbehereovi. O vyrovnání se pak postaral dorážkou po skvostné kombinaci s Ericem Robinsonem sám český útočník, který v prodloužení nakonec vybídl k vítězné ráně Sebastiana Aha. Tohle byl ofenzivní koncert s visačkou A+.

„Tak mají hrát lídři,“ pochvaloval si k Nečasovým výkonům v minulosti občas kritický kouč Rod Brind’Amour. „Při hře 3 na 3 obvykle myslím na to, jak dát gól, tentokrát jsem se spíš bál, abychom neinkasovali od McDavida nebo Draisaitla. Ale Neči tam předvedl pěkný manévr a v přečíslení 2 na 1 prostě musíte pálit na branku,“ líčil Aho.

V létě bylo kolem Nečase rušno, o jeho služby měla zájem řada klubů, ale nakonec se jako chráněný volný hráč dohodl s novým generálním manažerem Caroliny Ericem Tulskym na dvouleté smlouvě.

„Na papíře nevypadáme až tak silní, ale můžeme být dobří. Hlavně chytnout začátek sezony,“ přál si po velkých letních změnách Nečas, jeden z nejrychlejších hráčů NHL. Hurricanes mají z pěti zápasů 6 bodů a stejně je na tom jejich česká opora (2+4).

Filip ChytilMartin Nečas
New York RangersklubCarolina Hurricanes
21.draft 201712.
343zápasy v NHL367
149 (67+82)body249 (99+150)
17,75 milionů dolarů/4 rokykontrakt13 milionů dolarů/2 roky