Hlavní obsah

Dcerka plakala, taťka divočil. Pastrňáka sejmul bývalý spoluhráč, ochránce Zacha sklízel pochvaly

Předzápasový pláč dcery jako by Davidu Pastrňákovi naznačil, že tentokrát to nebude jeho zápas. Malá Freya se rozbrečela, když taťka při rozbruslení odjel od plexiskla. V utkání se šampiony z Floridy pak bostonský útočník místo gólů zaplňoval spíš kolonky trestů.

Zákrok na Davida Pastrňáka, kterého se následně zastal Pavel ZachaVideo: sntv

Článek

Bruins na úvod sezony podlehli Panthers na jejich ledě 4:6 a ani doma v TD Garden na body nedosáhli (3:4), ačkoli posledním vítězům Stanley Cupu chyběl kapitán Aleksander Barkov (noha) i klíčový útočník Matthew Tkachuk (nemoc).

Pastrňáka rozohnil už v první třetině nepotrestaný zákrok bývalého spoluhráče AJ Greera, který bostonské číslo 88 sundal u mantinelu, a do českého forvarda ještě narazil Jesper Boqvist. Sudí však celou akci nevyhodnotili jako faul a do viníka se tak pustil odvážně Pavel Zacha, který stejně jako Greer, jenž strávil v Bostonu sezonu 2022–2023, inkasoval pět minut za bitku.

Sestřih z utkání Boston - FloridaVideo: sntv

„Pav odvedl skvělou práci, když se zastal Pasty. Cítili jsem, že ten kluk (Greer) po Pastovi vyloženě jde,“ tvrdil kapitán Brad Marchand. „Pasta dostal ránu. A mně se líbilo, co Pav udělal. Šel do soupeře a bránil našeho nejlepšího hráče,“ chválil Zachu i kouč Jim Montgomery.

Za minutu a půl po krajanovi už byl za katrem i Pastrňák, který trefil kanonýra Panthers Sama Reinharta bez puku. Když se floridského spoluhráče chtěl zastat Nate Schmidt, skočil na něj Marchand.

„Ty tresty potom, to nebylo nic disciplinovaného. Ve všech čtyřech zápasech jsme inkasovali minimálně čtyři menší tresty. Takhle nemůžeme vyhrávat zápasy,“ postěžoval si bostonský kouč.

„Když hrajeme naši hru, tak se snažíme to soupeřům maximálně ztížit. A právě to týmy soupeřů nejvíc frustruje. Prostě jsme hráli podle naší identity,“ tvrdil Reinhart, který nastoupil k 700. zápasu v NHL a osladil si ho dvěma góly.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Na bostonského útočníka Davida Pastrňáka si vyšlápl A.J. Greer z Floridy Panthers.

Mezi Bostonem a Floridou to vře od loňského play off, kdy Bruins jako vítězové základní části vypadli s Panthers v sedmi zápasech prvního kola. Letos pak podlehli pozdějším šampionům 2:4 v konferenčním semifinále. Ale jiskřilo se neméně, což odnesl hlavně Marchand, kterého vyřadil ze hry Sam Bennett.

„Mám pocit, že jsme proti Bostonu hráli asi nejvíc za poslední dvě, tři sezony,“ řekl finský útočník Anton Lundell. „Takže se navzájem dobře známe a vždycky jsou to vyhecované bitvy.“

Po domácích výhrách s Montrealem (6:4) a Los Angeles (2:1 prodl.) tentokrát Bruins ztratili, když se poprvé v sezoně neprosadil Pastrňák, jenž v poslední minutě ještě pykal za seknutí do hokejky Cartera Verhaegheho při hře bez brankáře.

„Nemůžeme prohrávat tolik soubojů, jako se nám to děje,“ zuřil trenér Montgomery. „Na floridskou úroveň jsme ještě nedosáhli…“