Hlavní obsah

Další český gólman si brousí zuby na NHL

O příležitost si totiž výrazně říká třiadvacetiletý Jakub Dobeš. V noci na pátek zvládl více než solidně přípravu s Torontem (1:2), v níž zaznamenal 32 zákroků.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Jakub Dobeš se snaží prodrat do dresu Montrealu Canadiens.

Článek

V minulé sezoně naskočilo na nejvyšší úrovni v NHL sedm českých gólmanů. Petr Mrázek v 56 případech hájil brankoviště Chicaga, na pozici jedničky se v Anaheimu tlačil Lukáš Dostál (44 zápasů). V Arizoně střídal lepší i slabší chvíle Karel Vejmelka (38 startů), Vítek Vaněček dostal v New Jersey příležitost ve 32 zápasech, šance se po příchodu z farmy chopil v Los Angeles David Rittich (24) a v Calgary byl dvojkou Dan Vladař (20). A také Jiří Patera absolvoval 6 utkání za Vegas.

Dobeš tou dobou posiloval své renomé na farmě v Lavalu, kde během sezony odchytal 51 zápasů, společně s Kanaďanem Villaltou (Tucson) nejvíc ze všech gólmanů v AHL. Tvrdá letní příprava se vyplácí.

„Snažím se makat na fyzičce. Abych si pořídil nějaké svaly,“ vyprávěl odchovanec Havířova, který za oceán zamířil už v 16 letech. Draftován byl v roce 2020 v pátém kole, před příchodem do filiálky Montrealu strávil Dobeš dvě sezony v univerzitní NCAA, kde chytal a studoval na University of Ohio.

Farmu ale oceňoval jako další krok správným směrem. „Hráči v AHL mají lepší dovednosti, lepší střelu, ale já v téhle konkurenci nechci prohrávat,“ tvrdil obdivovatel výkonů Andreje Vasilevského z Tampy Bay.

Do svého tréninkového procesu Dobeš zařadil box, ale také hot jógu v prostorách vytopených kolem 40 stupňů, aby tělo v přípravě dostalo víc zabrat. V Lavalu se z něj stala jasná jednička. Fin Kaskisuo zasáhl do 13 zápasů, Američan Mann do 15. Česká opora je převyšovala nejen svými 193 centimetry.

„Mám pocit, že už nepropadám panice. Zápas (s Torontem) jsem prožíval úplně normálně. Z Lavalu jsem byl dobře připravený,“ pochvaloval si Dobeš. Není tedy už čas, aby pomalu začal pracovat mezi tyčemi Canadiens i během základní části?

„Chytal fakt dobře. Dal nám šanci se trochu uklidnit a nadechnout. Držel nás ve hře až do konce,“ chválil Dobešovo vystoupení s Maple Leafs kouč Martin St. Louis.

Montrealu v minulé sezoně chybělo 15 bodů k postupu do play off, kde nehrál už tři roky v řadě. Sam Montembeault a Cayden Primeau nepůsobí jako nejobávanější gólmanská dvojice v NHL a to by taky mohla být příležitost pro Dobeše. Obzvlášť po tak vydařené přípravě. V půlhodině, kterou dostal už proti Philadelphii, neinkasoval.

St. Louis si určitě bude pamatovat, že jako prvního má na čekací listině právě Dobeše.

Související témata:
Jakub Dobeš