Hlavní obsah

Čtyři výhry od Stanley Cupu. Florida věří, že má kladivo na McDavida

Nejlepší útočník a proti němu nejlépe bránící útočník. I tak se dá personifikovat letošní finále Stanley Cupu. Po pěti dnech bez hokeje odstartuje v noci na neděli v Sunrise rozhodující série play off NHL mezi Floridou a Edmontonem.

Foto: Jim Rassol, Reuters

Útočník Edmontonu Connor McDavid trénuje před finále Stanley Cupu proti Floridě.

Článek

A s ní i kapitánský střet nejproduktivnějšího hráče vyřazovací části Connora McDavida z Oilers s dvojnásobným držitelem Selke Trophy Aleksandrem Barkovem.

Panthers ještě stříbrný pohár ve své historii nikdy nevyhráli, ve finále byli v roce 1996 a loni. Kanadský tým si teď naopak připomíná dobu, v níž býval dynastií a v letech 1984-90 získal pět Stanley Cupů. Od té doby však nic. Jen jedno prohrané finále před osmnácti lety.

Souboj kapitánů hodně naznačí, kdo se bude fotit s trofejí letos.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Kapitán Floridy Aleksander Barkov v akci.

Barkov si zatím v předchozích třech sériích věděl rady. Proti sousedům z Tampy (4:1 na zápasy) nepovolil při společném pobytu na ledě (27:21 minuty) ani jeden gól vítězi Art Ross Trophy Nikitovi Kučerovovi. Ve druhém kole s Bostonem (4:2) se za 35:37 minuty proti Barkovovi prosadil David Pastrňák jen jednou. A v konferenčním finále s Rangers (4:2) se na floridského kapitána za 23:09 minuty nechytl nejproduktivnější hráč z Manhattanu Artěmij Panarin.

Teď je na řadě McDavid. „Výjimečný talent, každý ví, jak je dobrý. Nejde jen o mě, všichni se na jeho bránění musíme podílet,“ tvrdil Barkov.

Nejlepší střelec minulé sezony se v základní části vrcholícího ročníku víc soustředil na asistence, kterých posbíral rovnou stovku. V play off McDavid vládne produktivitě s 31 body (5+26). Mistrovská akce z postupového duelu s Dallasem byla jen další ukázkou jeho hokejové geniality.

Sedmadvacetiletý edmontonský kapitán už má košatou sbírku individuálních trofejí včetně tří Hart Trophy a pěti Art Ross Trophy pro vítěze bodování. Lákadlo Stanley Cupu je ovšem mnohem silnější. Cesta k němu však vede přes Barkova.

„Celoplošný hráč, který je skvělý v útočném pásmu a vynikající v obraně. Tohle bude obrovská výzva,“ cítí McDavid, který byl jedničkou draftu 2015. Dva roky poté, co se stal Barkov dvojkou a na Floridě pak prošel dvouletou školou Jaromíra Jágra.

Útočník Connor McDavid v letošním play offVideo: nhl.com

„Viděl jsem, jak moc na sobě chtěl pořád pracovat. Kdykoliv jsem se za jeho působení u nás rozhodl jít si v sedm večer zabruslit, vždycky jsem Jágra našel v hale. Když se ho ptali, jak dlouho bude hrát, odpovídal: Já na ledě zemřu,“ vzpomínal Barkov na silný inspirační zdroj.

V rozhodujících sériích se občas stává, že padne kosa na kámen a nejlepší lajny soupeřů se mezi sebou zneutralizují. A v Edmontonu doufají, že to bude výhoda Oilers, kteří mají v centru druhé formace druhého nejproduktivnějšího hráče play off Leona Draisaitla (10+18). I když i druhá floridská řada se Samem Bennettem a Matthew Tkachukem vzbuzuje velký respekt.

„Loňská zkušenost nám hodně pomohla. Troufnu si ale tvrdit, že letos jsme ještě silnější,“ řekl první centr Panthers, který to chce dát McDavidovi naplno pocítit.

„Barkov je se svou velikostí, rozsahem, bruslením a dovednostmi pravděpodobně nejlepším obousměrným hráčem současnosti. To vám dosvědčí všichni jeho soupeři z play off,“ řekl bývalý kapitán Edmontonu Mark Messier.

Panthers i Oilers scházejí ke Stanley Cupu čtyři výhry. Nejpozději v noci na úterý 25. června se dozvíme, zda si trofej od komisionáře NHL Garyho Bettmana převzal Barkov nebo McDavid.