Hlavní obsah

Co bude bez 37? Otazníků před 100. bostonskou sezonou je dost. Bruins by rádi centra

Dojemné vzkazy na adresu Patrice Bergerona už pomalu doznívají. Mezi vší tou záplavou zaslouženého sentimentu a ód na umění 38letého centra, který ukončil skvostnou kariéru, se ale vynořují pro hokejisty Bostonu znepokojivé otázky: Co se stane, až v jejich sestavě nebude figurovat číslo 37? Kam se Bruins bez dosavadního kapitána vydají?

Foto: Profimedia.cz

David Pastrňák (vlevo) a spol. se od nové sezony musejí obejít bez kapitána Patrice Bergerona (vpravo).

Článek

Boston Herald tipuje, že v nejbližších letech se pro hráče z TD Garden stane výzvou dostat se vůbec do play off. Vody Atlantické divize budou stále hlubší. Soupeři nabírají na síle, zatímco Bruins museli kvůli platovému stropu pouštět žilou. Příští sezonu už za ně nebudou hrát Tyler Bertuzzi (Toronto), Connor Clifton (Buffalo), Nick Foligno, Taylor Hall (oba Chicago), Garnett Hathaway (Philadelphia), Tomáš Nosek (New Jersey), ani Dmitrij Orlov (Carolina).

K takové základní části, jakou měli v předchozím ročníku, kdy 65 výhrami a 135 body vytvořili historické rekordy, nemají Bruins objektivně šanci se moc přiblížit.

Vzhledem k tomu, že se do jejich dresu s velkou pravděpodobností nevrátí už ani David Krejčí, nastává největší problém na pozici centra, kde má Boston kromě Pavla Zachy a Charlieho Coylea už jen nově získané trio Morgan Geekie, Patrick Brown, Jesper Boqvist. Ze silné stránky týmu se tak může stát jeho zásadní slabina.

„Musíme rozvíjet a podporovat hráče, kteří budou nastupovat v nových rolích," řekl generální manažer Don Sweeney a měl na mysli hlavně Zachu. Šestadvacetiletému útočníkovi by bostonský GM určitě nedával čtyřletou smlouvu na 19 milionů dolarů, pokud by ho chtěl držet ve třetí lajně. Zacha zažil v Bostonu svou dosud nejlepší sezonu v NHL (21+36) a míní na ni navázat. Což by na pozici prvního centra v útoku s Bradem Marchandem a Davidem Pastrňákem na křídlech nemělo být až tak složité.

Sweeney však ještě hodlá sondovat zájem hráčů, kteří nejsou dvakrát spokojeni ve svých stávajících kanadských působištích. Bruins by měli zájem o Marka Scheifeleho z Winnipegu, jenž má před sebou poslední rok smlouvy na 6,125 milionu dolarů. U Jets je 30letý centr součástí týmového jádra, kvůli němuž však v průběhu sezony 2021-22 rezignoval kouč Paul Maurice a letos byl na prášky i jeho následovník Rick Bowness.

Jako vhodnější kandidát pro Boston, kde díky Bergeronovi panovala v kabině přísná štábní kultura, vypadá spíš švédská spojka Elias Lindholm z Calgary, který v posledních dvou sezonách uhrál 82 a 64 bodů.

Jenže Bruins mají pod platovým stropem 5,43 milionů dolarů, čeká je i arbitráž s gólmanem Jeremym Swaymanem (pod 3 miliony nepůjde) a forvardem Trentem Fredericem. Pomoci by mohl trejd Jakea DeBruska, jenž má na příští sezonu plat 4 miliony dolarů. Do větší dohody by mohli být zahrnuti i beci Matt Grzelcyk (3,687 milionu), příp. Derek Forbort (3 miliony)

„Počítali jsme s tím, že pokud se nezvýší platový strop, budeme muset trochu žonglovat, čímž jsme přišli o výborné hráče. A mrzí nás to hlavně v případě Taylora (Halla)," tvrdil Sweeney, který sestavu slepil třicátníky zvučných jmen, kteří jsou už krapet za zenitem. Milan Lucic by však ve svém bývalém působišti mohl pozvednout bojovou morálku a James van Riemsdyk snad nebude mít tak plonkovou sezonu jako posledně ve Philadelphii (12+17). Natěšeně vypadá i obránce se 13 odehranými sezonami v NHL Kevin Shattenkirk.

V postbergeronovské éře se bude řešit i nový kapitán, což je role, která je nejspíš určena pro Marchanda, jenž by měl své povinnosti lídra delegovat i na Pastrňáka a Charlieho McAvoye.

Bruins čeká každopádně ročník, v němž se mu konkurence bude chtít pomstít za nedávnou dominanci. Nejen Toronto, Tampa a Florida (ta už to s úspěchem zvládla v play off), ale i Buffalo, Detroit a Ottawa mohou Boston v rámci Atlantické divize ošklivě trápit. A zrovna v sezoně, která je jubilejní 100. v klubové historii Bruins.

Související témata: