Hlavní obsah

City stranou. Florida musela škrtat a posílat šampiony na cesty

V neděli slavili hokejisté Floridy se svými fanoušky zisk těžce vydřeného Stanley Cupu, v pondělí po otevření volného trhu už pětina šampionského kádru nepatřila Panthers. Žádné city, ale tvrdé počty. Důležité postavy letošního pochodu k trofeji musely jít.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Ani obránce Brandon Montour už za Floridu hrát nebude, na sedmiletou smlouvu ho zlákal Seattle

Článek

Konkurence hladově chňapnula po hráčích, jimž na Floridě končily smlouvy. A generální manažer Bill Zito nemohl nabídkám konkurovat. Do Seattlu se tak bude stěhovat klíčový obránce Brandon Montour (50 milionů dolarů na 7 let), oblíbenec fanoušků, dlouhovlasý brusič Ryan Lomberg se na dva roky za 4 miliony dohodl s Calgary, specialista na oslabení Kevin Stenlund za stejných podmínek míří do Utahu a další Švéd, obránce Oliver Ekman-Larsson, uzavřel čtyřletý kontrakt s Torontem, kde zakotví také brankář Anthony Stolarz (5 milionů na dva roky).

„Vzhledem k platovému stropu a nabídce a poptávce po hráčích je to prostě nevyhnutelné. Stanley Cup dal našim klukům nové cenovky, s tím nejde nic dělat,“ tvrdil Zito, který pro současný stav Panthers volil automobilové metafory.

„Jedete na lyže a máte čtyři maserati, jenže přijde vánice a soused vám řekne: Mám čtyři SUV, nechceš si to vyměnit? A to je situace, kde jsme teď, co se týče personálních akvizic. Puzzle na sezonu ale musíme poskládat,“ tvrdil Zito, pro kterého bylo prioritou přisypat nejlepšímu střelci týmu (57 gólů v základní části, 10 v play off) Samu Reinhartovi (8 let, 69 milionů). Ten se tak přidal ke členům jádra Panthers, kteří jsou pod zámkem na dlouhou dobu: Aleksander Barkov, Gustav Forsling, Matthew Tkachuk.

„Než začnete něco stavět, musíte mít pořádné základy. Myslím, že u nás tomu tak pořád je, ale stále se nepřestaneme snažit získat ty správné kousky a správné lidi,“ tvrdil Zito, který ze šampionského kádru podepsal novou smlouvu už jen s ruským bekem Dmitrijem Kulikovem (4,6 milionu na 4 roky).

A následně se poohlížel po hráčích, co jsou zkušení, ale levní. Což je případ 31letého útočníka Tomáše Noska, který uzavřel s Floridou roční kontrakt na 775 tisíc dolarů, stejně jako Jesper Boqvist nebo Mackenzie Entwistle. Gólman Chris Driedger dostal jen o 20 tisíc víc. Ani AJ Greer nebo bek Nate Schmidt nedosáhli u Panthers na milion za rok.

„Chceme pokračovat a vyvíjet se. Když se klukům daří, dostanou zaplaceno a vy si nemůžete všechny udržet. Ale sehnali jsme hráče, kteří se k nám hodí. Greer i Nosek do naší filozofie zapadají. Jsou flexibilní, mají kuráž, hokejový cit, mohou hrát spoustu různých rolí,“ vysvětloval Zito.

Pod platovým stropem má teď necelých 6 milionů dolarů a potřeboval by uzavřít dohodu s Antonem Lundellem, jenž má status chráněného hráče. Podle Miami Heraldu je jeho současná hodnota někde mezi 3,5–4 miliony USD na rok.

Z kádru šampionů jsou volnými hráči dále i Vladimir Tarasenko, Kyle Okposo, Steven Lorentz a Nick Cousins. Na ně už ale Florida peníze mít podle všeho nebude.

Když Zito ve funkci generálního manažera v roce 2020 nahradil velezkušeného Dalea Tallona, mnozí se na bývalého právníka a hráčského agenta dívali skrz prsty. Za pouhé čtyři sezony ale vyšlechtil kádr Panthers do šampionské podoby. Teď má bezmeznou důvěru fanoušků i majitele klubu Vincenta Violy. Že nechal 59letý hokejový architekt spoustu členů vítězného kádru roztáhnout křídla a rozletět se po Americe, se bere jako daň za úspěch.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.