Hlavní obsah

Chytil schytal pořádnou ránu. Pak nastartoval velký obrat

„Už mu chvilku dejte pokoj,“ vztekají se fanoušci hokejistů New York Rangers. A to nová sezona NHL ještě ani nezačala. Pětadvacetiletý Filip Chytil je ale už v přípravě terčem nevybíravých zákroků. Derby s NY Islanders (6:4) nebylo výjimkou.

Foto: Profimedia.cz

Otřesený Filip Chytil se zvedá z ledu.

Článek

Parťák z týmu Ryan Lindgren se šel porvat za českého spoluhráče, kterého už v první třetině tvrdě sestřelil uprostřed ledu obránce Scott Mayfield. Chytil vystihl jeho rozehrávku a chystal se na útočný výpad, jenže rozjetý zadák Islanders mu to nedovolil. Forvard Rangers zamezil nejhoršímu, když se bleskově otočil stranou, ale šlupka to byla i tak pořádná.

„Viděl jsem ho přijíždět, možná jsem to mohl vyřešit líp,“ popisoval Chytil, který však soupeře nepodezříval z nekalých úmyslů. „Byl jsem připravený na hit, ale nebyl jsem nachystaný na to, že mě kolenem trefí do nohy,“ popisoval hráč, za kterým na led vyběhl kustod. Vypadalo to, že Chytil nemůže přenést váhu na levou nohu. A do kabiny mu museli pomáhat.

Mezitím se Lindgren vyjel k mantinelu „zeptat“ Mayfielda, co měl jeho zákrok znamenat. V roli mstitele ale moc neobstál. Na vyššího soupeře nevyzrál, inkasoval 2+5+10 minut za vyvolání šarvátky a ještě se při ní zranil.

To Chytil v šatně Rangers nepobýval déle, než bylo nutné. „Když jsem viděl, že je všechno lepší, tak jsem se vrátil a hrál,“ popisoval, jak se rychle otřepal.

Není ale divu, že mají na Manhattanu o českého centra obavy. Minulou sezonu začal výtečně, jenže kvůli příznakům otřesu mozku z listopadového utkání s Carolinou vynechal zbytek základní části, v níž si připsal jen deset startů. Od klubu dokonce dostal povolení k rekonvalescenci a postupné přípravě v Česku. Nakonec se vrátil po pěti měsících až na play off, ale v šesti zápasech vyšel naprázdno a bylo znát, že evidentně není ve své kůži.

V létě však Chytil pořádně máknul a na novou sezonu vypadá vyladěný. Jen kdyby pro soupeře nebyl stále červeným hadrem. Hned v první přípravě na ledě Bostonu ho nebezpečně podkopnula posila Bruins Mark Kastelic. Český forvard pak oplácel gólem v přesilovce.

A stejné to bylo i v noci na středu v Madison Square Garden. Chytil po přihrávce Chrise Kreidera doklepával v 54. minutě na 2:4. Ani se moc neradoval, jeho gól však nastartoval velký obrat Rangers, kteří při hře bez gólmana srovnali a nakonec pěti góly během šesti minut otáčeli na konečných 6:4.

„Když můžu hrát, tak prostě hraju,“ prohlásil odhodlaně Chytil.

Větší vrásky teď ale Rangers dělá stav Artěmije Panarina, jenž byl v minulé sezoně se 120 body (49+71) čtvrtým nejproduktivnějším hráčem základní části NHL. Od podlahy hranou přípravu s Islanders ovšem nedokončil kvůli zranění nohy.