Hlavní obsah

Čert vem háčky! Ale to jméno českého gólmana v NHL prostě nesedí

Nutit Američany, aby precizněji vyslovovali některá česká jména hráčů, je celkem zbytečné. Ale že by v NHL někomu popletli jmenovku? No i to se stane. Jak se v noci na pondělí přesvědčil gólman San Jose Vítek Vaněček.

Foto: Erin Hooley, ČTK/AP

Vítek Vaněček ze San Jose na archivním snímku z utkání s Chicagem

Článek

Brankář Sharks sice do zápasu s Coloradem nastoupil se svým číslem 41, ale na zádech měl místo VANECEK (čert vem háčky) jmenovku VANACEK.

Ano, i v NHL (a dalších profesionálních soutěžích) se občas někdo sekne, což ostatně zjistil také nejslavnější hokejista světa Wayne Gretzky, kterého při angažmá v New York Rangers v říjnu 1997 vybavili zápasovým dresem se jmenovkou GRETKZY. A otec hokejové superstar Walter se s raritním trikotem pobaveně fotografoval.

Vaněček také není jediným gólmanem, který do soutěžního zápasu NHL naskočil s chybou ve jméně na dresu. Fin Antti Niemi hájil tyče Dallasu jako NIEME.

Dlouho na sobě nechal dříví štípat švédský obránce Nicklas Grossmann, kterému za mořem v příjmení ubrali jedno N. „Když jsem byl mladý, netroufal jsem si nic říkat. Takhle mi to napsali na dres a já s tím prostě hrál,“ popisoval někdejší zadák Dallasu či Philadelphie.

Vaněček to určitě vzal s nadhledem, dějí se i horší věci. Třeba, že Sharks po šesti zápasech ještě neprožili radost z výhry. Hůř je na tom jen v létě mohutně posílený Nashville, který je po pěti utkáních úplně bez bodu.