Hlavní obsah

Carolina řeší Nečasův kontrakt. S rodiči se o smlouvách nebavím, pravil GM. Padla i slova o výměně

Jak jen mohl, spakoval se a upaloval na letadlo, které ho dopravilo do Evropy. Martin Nečas se okamžitě po vyřazení Caroliny připojil k českému týmu na mistrovství světa v Praze. Svou budoucnost bude řešit až po šampionátu. Dvouletá smlouva s Hurricanes mu už vypršela a o nové se zatím nejednalo.

Foto: James Guillory, Reuters

Hokejista Caroliny Martin Nečas během třetího duelu play off s New Yorkem Rangers.

Článek

Nečas byl v sezoně 2022-23 se 71 body nejproduktivnějším hráčem týmu, v tomto ročníku si ale pohoršil na 53 bodů (24+29). Jeho průměrný čas na ledě se snížil přibližně o minutu, nedostával ani moc prostoru na první přesilovce, kde teď většinou nastupovala pětka: Brady Skjei, Andrej Svečnikov, Sebastian Aho, Seth Jarvis a Jake Guentzel.

„V Carolině to asi vidět nechtějí, ale Neči nám ukáže, jak kvalitní hokejista to je,“ poznamenal během světového šampionátu i bývalý gólman Caroliny Petr Mrázek.

Nečasův otec pak ve vyjádření pro isport.cz mluvil o synově rozčarování z průběhu sezony a naznačil, že chtěl být vyměněn. A tahle slova se donesla až do klubu, který v roce 2017 draftoval Nečase ze 12. pozice.

„Mám rodiče rád, ale o smlouvách se s nimi bavit nechci,“ řekl generální manažer Hurricanes Don Waddell, který toho v létě bude mít na starosti celkem dost. Kontrakty vypršely i důležitým členům defenzivy Skjeiovi a Brettu Pescemu. Carolina by také ráda udržela Guentzela, na další sezonu nemají podepsáno ani Jordan Martinook či Teuvo Teräväinen a Hurricanes potřebují novou dohodu i pro dvaadvacetiletého Jarvise, který má nyní status chráněného volného hráče. Stejně jako Nečas.

„S tím se vypořádáme. Marty je mimořádně zkušený hráč, který nám podle mého názoru má ještě hodně co dát, i když třeba (kouč) Rod (Brind’Amour) na to může mít jiný názor. Něco vymyslíme,“ řekl Waddell.

GM Hurricanes uzavíral kontrakt s Ahem na osm let a 78 milionů dolarů, Svečnikovovi podškrábl na stejný časový úsek 62 milionů, Jesperimu Kotkaniemimu dal také osmiletou smlouvu na 38,56 milionu. Ale Nečas dostal jen dvouletý překlenovací kontrakt na celkem 6 milionů.

„Nemám dost prstů na rukou ani na nohou, abych vám řekl, kolik hráčů už přišlo do mé kanceláře, aby se bavili o tom, že budou vyměněni. Nebráníme se apriori výměnám, ale také se musíte dívat na hodnotu, kterou za hráče dostanete. Marty je velmi zkušený, jen tak se ho nevzdáte. Ale budeme to řešit až v létě,“ prohlásil Waddell.

Po konci sezony už přitom stačil prodloužit smlouvu s Brind’Amourem, který během šesti let v Carolině s týmem pokaždé uhrál play off a dvakrát postoupil do konferenčního finále. Letos však vypadli Hurricanes ve druhém kole s Rangers. A Nečas byl s 9 body (4+5) čtvrtým nejproduktivnějším hráčem týmu.

„Každý rodič si myslí, že by jeho dítě mělo hrát přesilovku. Šťastní jsou jen rodiče těch, co dostanou od trenéra první šanci. Zbytek kouče nenávidí,“ poznamenal Brind’Amour.

Když mohl opustit milované San Jose Tomáš Hertl, pak by se klidně mohl z Caroliny po sedmi sezonách stěhovat i Nečas. Ale Waddell má pravdu, že se o tom rozhodne až v létě.