Hlavní obsah

Buffalo sprintovalo v Praze už na tréninku, Čechy ale svírá nejistota

To byla jízda… Pokud bude tempo úvodních zápasů nové sezony NHL v O2 aréně podobné tomu, jaké v pondělí na prvním pražském tréninku předvedli hokejisté Buffala, mají se diváci vážně na co těšit. Sabres jsou na premiéru proti New Jersey evidentně nachystaní. Jen je otázkou, zda budou mít v sestavě i české útočníky Jiřího Kulicha a Lukáše Rouska.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Rousek (13) během tréninku Buffala

Článek

„Led byl výborný,“ pochvaloval si kouč Lindy Ruff. „I když byla trochu zima, vám nebyla zima?“ vtipkovala 64letá legenda s početným kontingentem zámořských novinářů, který přiletěl spolu se Sabres. Ti už jsou v Evropě od minulého týdne. V pátek sehráli přátelský zápas v Mnichově (5:0), prohlédli si zázemí fotbalistů Bayernu a pod vedením německého útočníka JJ Peterky poznali krásy tradičního Oktoberfestu.

Po ledě strašnického Icerinku ale všichni hráči létali překvapivě s ohromnou rychlostí. V neděli večer ještě v O2 aréně řádili akrobati ze Cirque du Soleil, a tak Sabres museli vzít zavděk tréninkovou halou.

„Miluju tu energii, jakou kluci předvedli na tréninku, ale energie je tady výborná od prvního dne. Bruslařsky jsme připraveni na zápas,“ pochvaloval si Ruff. „Velmi svižných 50 minut nahoru a dolů, krásně jsme se sklouzli a mělo to kvalitu,“ přikývl i Rousek.

Bývalého hráče Letňan a Sparty čeká v Praze role průvodce po místních „pamětihodnostech“. Sabres si dopřejí jen kratší odpočinek v hotelu Four Seasons před plánovanou týmovou večeří. A pak už bude na Rouskovi, kam se spoluhráči vyrazí. Šetřit se úplně nemusí, v úterý mají volno.

„Nebude to nic velkého,“ dušoval se pětadvacetiletý útočník, který už v neděli vyrazil s  momentálně zraněnými sparťany Michalem Řepíkem a Vladimírem Sobotkou sledovat společně televizní zápas v Pardubicích.

„Rousíno, ten bude vědět všechno,“ pousmál se Kulich. Už před mistrovstvím světa totiž jeho český parťák informoval spoluhráče ze Sabres, kam se v Praze vydat, což ocenili hlavně Kanaďané Bowen Byram, Dylan Cozens a Owen Power. „Někteří měli s sebou i rodiny, tak jsem jim dal tipy na Pražský hrad a ty nejdůležitější věci, včetně restaurací, které měli blízko hotelu,“ vysvětloval Rousek.

Zda se alespoň jeden z českých hráčů objeví na ledě v pražských zápasech proti Devils, je ale velkou otázkou. „Kluci dostali šanci, určitě by byli rádi v sestavě. Ale začátek je pro nás velice důležitý,“ pravil kouč Buffala Lindy Ruff, který ještě minulou sezonu působil v New Jersey.

V pondělí měli oba Češi na sobě žluté dresy, což není známka toho, že by měli v ostrých utkáních nastoupit. „Rozhodnutí bude těžké,“ řekl Ruff.

„S koučem jsem nemluvil. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Snažím se pracovat ze dne na den a nepřemýšlet, co bude v pátek a v sobotu,“ pronesl Rousek. „Chtěl bych si zahrát, jenže není to na mně.“

S krajanem si tak po týmové přípravě ještě prodloužili tréninkovou seanci minimálně o půlhodinu. „S Kulíškem jsme stříleli nějaké soutěže,“ prozradil Rousek. „Měli jsme tam takové ty klasické české kecy. Kdybych Rousína nepotkal v Buffalu, byl bych jiný hráč i jiný člověk,“ řekl dvacetiletý Kulich, kterého Sabres před dvěma lety draftovali v 1. kole. Zatím se ale do NHL podíval v minulé sezoně jen na jediný zápas. Rousek jich má na kontě 17.

„Je to můj cíl být v týmu a snažím se bojovat, co to jde,“ vyprávěl Kulich, jak se stává komplexnějším hráčem. „Snažím se tlačit do předbrankového prostoru,“ poznamenal forvard ceněný ale hlavně kvůli své ukázkové střele.

Jestli ji předvede i divákům v O2 aréně, to je ovšem krajně nejisté.

Související témata:
Lukáš Rousek