Hlavní obsah

Brácha doplní bráchu. I mladší z Jiříčků si jde pro první kolo draftu

Tomáš Kaberle - František Kaberle. Milan Michálek - Zbyněk Michálek. A teď je zaděláno na další dvojici českých sourozenců, která by se měla potkávat v NHL. V noci na sobotu má být v 1. kole draftován Adam Jiříček, brácha obránce Columbusu Davida Jiříčka.

Foto: Profimedia.cz

Adam Jiříček míří na draft NHL.

Článek

Sezona 2023-24 sice skončila triumfem Floridy ve Stanley Cupu, ale hokejové dění za oceánem se nezastavilo. V Las Vegas proběhne slavnostní udílení cen NHL, po něm dvoudenní draft a v pondělí se navrch otvírá trh s volnými hráči. Pro někoho je to zajímavější než celé play off.

Supermoderní aréna Sphere východně od proslulého bulváru Strip se chystá na slet nadějných mladíků, kteří se stanou budoucností soutěže.

„Já si ten bráchův draft užiju. Adam byl se mnou v Montrealu, kde jsem měl hodně mítinků, dva dny jsem jen chodil po hotelích a on si užíval. Letos je draft ve Vegas, tak to si užiju zase já,“ líčil na začátku roku starší z Jiříčků v rozhovoru pro Sport.cz.

Zajímavé je, že Adamovi byla stejně jako Davidovi v závěrečném žebříčku evropských bruslařů podle Central Scouting přidělena čtvrtá příčka.

Starší brácha se díky tomu vyšvihnul až na celkově šestou pozici, odkud si ho před dvěma lety vybrali Blue Jackets. Adam tak vysoko podle všeho nebude, obecně je tipován někde kolem 20. místa. „Potenciál na první kolo ale má,“ řekl rázně David.

Není ale vyloučeno, že mladší z bráchů by svůj vzor minimálně v evropském žebříčku předstihl. Jiříček však v uplynulé sezoně stačil odehrát jen 19 zápasů za extraligovou Plzeň a následně se zranil hned na začátku juniorského MS do 20 let. Na nedávném Scouting Combine se kvůli tomu ani neúčastnil fyzických testů. I tak si s ním dali schůzku zástupci hned 29 klubů NHL.

„Bylo to docela šílené, protože i David se v draftové sezoně zranil v prvním zápase šampionátu… Moje zranění se ale den ode dne lepší. Nemám žádné potíže a věřím, že se na další sezonu vrátím silnější,“ řekl Jiříček, kterému operovali koleno, v němž měl přetržené křížové vazy a poškozený meniskus.

Draft už si osmnáctiletý bek vyzkoušel nanečisto před dvěma lety v Kanadě, takže nervozita nebude tak silná. „Z Montrealu mám spoustu krásných vzpomínek. Všude byla spousta fanoušků i televizních kamer, hodně se fandilo. Když pak zaznělo bráchovo jméno, pro celou naši rodinu to byl neuvěřitelný pocit,“ vzpomínal na památné chvilky, jimž předcházely i velké slovenské momenty. Jako jednička šel tehdy na podium v Bell Centre Juraj Slafkovský (Montreal), jako dvojka Šimon Nemec (New Jersey).

Před Jiříčkem jsou nyní v evropském rankingu jen Rusové Anton Silajev a Ivan Děmidov plus Fin Konsta Helenius. Obecně se čeká, že jedničkou draftu, jež zamíří do San Jose, bude kanadský útočník Macklin Celebrini. A ve druhé desítce už by třeba mohlo dojít i na Jiříčka, který je stejně jako bratr pravák

„Na ledě se podobně pohybujeme, ale myslím, že jsem o něco lepší bruslař. Brácha má zase lepší střelu,“ říká mladší z klatovských sourozenců. Za pár let už by se Adam s Davidem mohli střetávat v NHL, kde si starší z bráchů připsal zatím 47 startů a premiérový gól.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.