Hlavní obsah

Bowman se po skandálu v Chicagu vrací do NHL, je generálním manažerem Edmontonu

Novým generálním manažerem letošních finalistů Stanley Cupu Edmontonu Oilers je Stan Bowman, jenž se navíc v klubu ujal role viceprezidenta pro hokejové záležitosti. Jednapadesátiletý Kanaďan je prvním bývalým funkcionářem, který se vrátil do NHL po skandálu se sexuálním napadením v týmu Chicaga z roku 2010.

Foto: Amr Alfiky, ČTK/AP

Stan Bowman je novým generálním manažerem Edmontonu Oilers.

Článek

Edmonton dnes oznámil Bowmanovo angažování necelý měsíc poté, co vedení soutěže začátkem července uvedlo, že se může stejně jako bývalý kouč Joel Quenneville a další bývalý funkcionář Blackhawks Al MacIsaac vrátit do soutěže. Syn legendárního trenéra Scottyho Bowmana rezignoval na funkci generálního manažera Chicaga v říjnu 2021 poté, co nezávislé vyšetřování ukázalo, že vedení klubu v roce 2010 dostatečně nereagovalo na obvinění, že tehdejší videokouč Brad Aldidge sexuálně napadl hráče Kylea Beache.

Bowman šéfoval Chicagu v úspěšném období, během nějž Blackhawks získali v letech 2010, 2013 a 2015 třikrát Stanley Cup. Ve funkci nahradil Kena Hollanda, jemuž po sezoně vypršela smlouva a po dohodě nebyla prodloužena. Oilers v červnu bojovali ve finále NHL s Floridou, které podlehli 1:2 v rozhodujícím sedmém zápase.