Hlavní obsah

Lauko usiluje o dres Minnesoty. Lekce bral od borců z MMA

Pět let Jakub Lauko usiloval, aby měl místo v základní sestavě hokejistů Bostonu a nemusel se stěhovat na farmu do Providence. Když se mu to v minulé sezoně podařilo, přišel šok. Trejd do Minnesoty. A pro 24letého útočníka všechno začalo znovu.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Český útočník Minnesoty Jakub Lauko (94) slaví branku proti Dallasu.

Článek

Jestli ale někdo v tréninkovém kempu Wild ukazuje, že nehodlá balit kufry a stěhovat se ze St. Paul do 400 kilometrů vzdáleného Des Moines v Iowě, kde sídlí farmářský tým Wild, pak je to právě Lauko.

Trefil se v přípravě ve Winnipegu, skóroval i v noci na čtvrtek proti Dallasu. A kouč John Hynes, který loni na podzim na lavičce vystřídal Deana Evasona, netajil spokojenost. „Lauko je mladý, průbojný hráč, který zapadá do toho, jak chceme hrát,“ tvrdil Hynes.

V Bostonu byl Lauko převážně členem čtvrté lajny, která měla v zápasech specifické úkoly i striktně omezený čas na ledě. Do svého rejstříku tak odchovanec Chomutova zařazoval nebojácnou hru do těla, a když bylo potřeba, i pěstní zpestření, na kterém pracoval při trénincích s borci z MMA.

V minulé sezoně jich v dresu Bostonu využil i ke dvěma bitkám s hráči Minnesoty, které už ale v novém působišti nepotkal. Connor Dewar byl vytrejdován do Toronta a z Brandona Duhaimea je hráč Washingtonu.

I s novým znakem na prsou je to ale ten stále stejně zarputilý Lauko, který měl mezi bostonskými fanoušky početnou skupinu zastánců. Mnozí také příliš nepochopili, proč se generální manažer Bruins Don Sweeney zbavil energicky hrajícího Čecha a přivedl o pět let staršího Vinniho Lettieriho, s nímž se počítá spíš pro potřeby záložního týmu v Providence.

„Naší úlohou je hrát fyzicky a rychle,“ vyprávěl ještě v bostonském dresu Lauko, který však rozhodně není lecjakým hokejovým nádeníkem. Za Boston měl za tři sezony 83 startů s bilancí 6+11 a trochu se pozapomnělo, že dokáže hrát i technicky (v prosincovém souboji s Wild ho dělily centimetry, aby vstřelil populární „Michigan“) a má také solidní střelu, což teď předvádí v Minnesotě.

Českou enklávu v Bostonu s Davidem Pastrňákem a Pavlem Zachou ale vyměnil za společnost beka Davida Špačka, útočníků Adama Rašky a Pavla Nováka i slovenského gólmana Samuela Hlavaje. Z téhle party má Lauko, který je mimochodem fanatickým milovníkem filmové série Pán prstenů, do základní sestavy prvního týmu Wild nejblíž.

První dvě lajny Minnesoty (Kaprizov, Hartman, Zuccarello a Johansson, Eriksson Ek, Boldy) asi vypadají jako předem dané. Ve třetí či čtvrté formaci by se ale pro českou spojku místo najít mělo.

„Máme tu skupinu útočníků, kteří mají sílu, rychlost i výborné dovednosti,“ prohlásil kouč Hynes. Tato charakteristika sedne i na Lauka.

Související témata: