Hlavní obsah

Boston deptá rivaly z Toronta. Číšník Pastrňák servíroval lahůdku pro kapitána

„Co je to za rivalitu, když nám nakonec pokaždé nakopou zadek?“ Slova kanonýra Toronta Austona Matthewse znovu vstoupila v platnost v noci na neděli v Bostonu. Ať se Maple Leafs snaží sebevíc, většinou tahají v zápasech s Bruins za kratší konec. Americký útočník v tom taky sehrál dost důležitou roli.

Foto: Winslow Townson, Reuters

David Pastrňák a Brad Marchand se radují z branky proti Torontu.

Článek

Boston nemá bůhvíjaký začátek sezony, ale proti Torontu se umí nahecovat. V základní části ho porazil už poosmé v řadě! A v play off musel Matthews překousnout už tři prohrané série s Bruins v letech 2018, 2019 a 2024.

V TD Garden sice excelentní střelec v čase 58:43 srovnal na 3:3, jenže v prodloužení předvedl opravdu strašlivou rozehrávku a dvojice David Pastrňák, Brad Marchand už si věděla rady. Bostonský kapitán konečně dal svůj první gól v sezoně a rozhodl o výhře 4:3.

„Získat tady bod je pro nás dobré. Jsem na nás pyšný,“ překvapil ovšem Matthews, který nevyrovnané výkony Toronta přisuzuje i novému systému pod koučem Craigem Berubem. Maple Leafs i Bruins tak mají po devíti zápasech totožnou bilanci 4-4-1.

Víc radosti pochopitelně ale zažíval Boston, jehož kapitán v úvodních osmi startech nedal gól z 19 střel na branku. „Když jsem (s Torontem) neproměnil dvě tutovky, začal jsem už trochu panikařit,“ tvrdil Marchand, kterého i při rozhodující akci nejprve skvěle vychytal Anthony Stolarz, avšak 36letý matador se rychle zorientoval a v polovině nastavení úspěšně dorážel. „Dokonalé načasování,“ oddechl si za spoluhráče i Pastrňák, který v přesilovce ve druhé třetině dával na 1:1.

Pro Marchanda to přitom nebylo gólově nejsušší období kariéry. V roce 2015 se netrefil dokonce v 15 utkáních v řadě. „Zažil jsem toho už hodně,“ prohlásil autor 402 branek v základní části NHL.

Jakmile však hráči Bruins vidí na soupeřích dresy s javorovým listem na hrudi, okamžitě pookřejí. Ale naopak to moc neplatí. Maple Leafs neproměnili žádnou ze čtyř přesilovek, celkově jsou v sezoně jen na deseti procentech využití (3 ze 30), což je čtvrtá nejhorší bilance ze 32 týmů. A to tvoří trestné komando Toronta kromě Matthewse ještě Mitch Marner, John Tavares, William Nylander a nově Oliver Ekman-Larsson. Tři góly v přesilovkách už přitom zvládl Pastrňák sám.

„Porazit Toronto je pro nás vždycky ohromné. Ale ještě radši jsem za to, jak jsme hráli. Každý něčím přispěl, takhle se můžeme posunout kupředu,“ tvrdil Pasta, kterého šestý gól v devátém zápase posunul do top 10 střelecké tabulky sezony. Rozšířit svoji sbírku by mohla česká hvězda v posledním říjnovém zápase Bruins proti Philadelphii.