Hlavní obsah

Balíčky za Nečase neuspěly. Expres ze Žďáru má dostat čas i prostor

Říká se, že po sedmi letech přichází nejvíc partnerských krizí. Na rozvod Martina Nečase a Caroliny Hurricanes ale nakonec nedošlo, i když měl český útočník zaječí úmysly a klub z Raleighu se snažil připravit dohodu, která by pro obě strany měla smysl. Výsledkem je nakonec nová dvouletá smlouva na 13 milionů dolarů.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Martin Nečas s cenou za třetí místo během slavnostního vyhlášení ankety Zlatá hokejka 2024

Článek

Arbitráž tedy nebyla třeba. Roční částka 6,5 milionu také Nečase zařazuje do skupiny hráčů, jako jsou Brandon Hagel, Brayden Schenn, Chris Kreider, Claude Giroux nebo Tom Wilson. Solidní společnost.

Pár minut před zveřejněním kontraktu pro 25letého forvarda Caroliny však oznámila Minnesota, že s 21letým bekem Brockem Faberem uzavřela osmiletou dohodu na 68 milionů dolarů. O čtyři roky starší Nečas takovou důvěru od Hurricanes nezískal. I když už byl v sezoně 2022-2023 se 71 body jejím nejproduktivnějším hráčem. Ale dlouhodobého kontraktu se opět nedočkal. Zase jen dvouletá překlenovací smlouva, byť s navýšením 3,5 milionu na rok.

Minulá sezona byla však pro útočníka, kterého si Carolina vybrala před sedmi lety v draftu 2017 na 12. místě, dost velkým rozčarováním. Bodově spadl na cifru 53, nebyl tolik nasazován do situací, ve kterých měl větší možnost se prosadit. Kouč Rod Brind’Amour si občas postěžoval na Nečasovy obranné rezervy a nutil ho ke stylu, s nímž český hokejista příliš nesouzněl.

„Neči má hodně kvalit, jen v Carolině je vidět nechtějí,“ rýpnul si během pražského mistrovství světa bývalý gólman Hurricanes Petr Mrázek. Expres ze Žďáru byl pak jedním z klíčových hráčů českého úprku ke zlatu, což mělo ohlas i za mořem. Zároveň do Severní Karolíny dolehly hlasy o Nečasově nespokojenosti s rolí, jakou v klubu má.

A konkurence zavětřila. Psalo se o zájmu Anaheimu, Montrealu, Vancouveru. Nečas smetl ze stolu už hotovou dohodu s Columbusem, kde začal v roli generálního manažera vládnout jeho bývalý šéf Don Waddell. Na poslední chvíli nereflektoval podle zámořských zdrojů ani na zájem Buffala a balíček z Winnipegu, jehož součástí byla údajně i desítka draftu 2020 Cole Perfetti.

„Věříme, že Martin bude hrát zase klíčovou roli, aby byl náš klub stále úspěšný,“ mazal teď Nečasovi med kolem pusy nový GM Hurricanes Eric Tulsky.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Martin Nečas v dresu národního týmu

Se šesti a půl milionu USD na rok se stal Nečas čtvrtým nejlépe placeným hráčem Caroliny za finským útočníkem Sebastianem Ahem (9,75) a dvojicí Rusů Andrej Svečnikov, Dmitrij Orlov (oba 7,75).

Vzhledem k tomu, že klub opustili útočníci Jevgenij Kuzněcov, Jake Guentzel i Teuvo Teräväinen, měl by mít zajištěný flek na křídle druhé lajny i v první přesilovkové formaci. Carolina po letním pouštění žilou (odešli i beci Brady Skjei a Brett Pesce) nebude možná tak silná, ale prostor pro kreativního technika se má výrazně zvětšit.

Carolině ještě zbývá pořešit situaci dalšího chráněného volného hráče Setha Jarvise, který se v minulé sezoně zaskvěl 67 body (33+34). Pod platovým stropem mají Hurricanes ještě 6,44 milionu dolarů. S tím už se Nečas ale nemusí trápit.