Hlavní obsah

Nehraješ u nás, nechceme tě. Český hokej získal další slovenský talent

Situace se opakuje, slovenský hokejový talent bude oblékat české barvy. V červenci se touto cestou vydal obránce Vladimír Dravecký, o dva měsíce později ho následuje 15letý útočník Sebastian Taliga, jenž hájí barvy finského Lukko Rauma. Odůvodnění jejich rozhodnutí je přitom stejné: necítili zájem ze strany slovenského hokejového svazu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Náhodou zřejmě není ani to, že oba výše zmínění hráči nebyli vychováni na Slovensku, nýbrž v Třinci. Taliga je přitom v tuto chvíli nejproduktivnějším hráčem finské soutěže v kategorii do 16 let. Jenže ani to na pozvánku do slovenských mládežnických reprezentací nestačí.

„Nikdo se s námi nebavil, tak jsme se rozhodli pro jinou cestu,“ řekl pro iSport.cz Sebastianův otec Michal a přiblížil, kdy padlo rozhodnutí. „Pochopili jsme, jaký je přístup k hráčům. Že pokud nehrají na Slovensku, nesmějí do reprezentace,“ dodal.

A tak zažádal pro syna o české občanství. To by neměl být problém, protože Sebastian většinu života prožil v Česku, studoval tu. Mládežnickým kategoriím a národnímu týmu se tak do budoucna rýsuje další nečekaný talent.

Podobně se před dvěma měsíci rozhodl i Vladimír Dravecký, jehož stejnojmenný otec nastupuje za třinecké Oceláře. Loni se s vidinou startu na šampionátu osmnáctiletých dokonce přesunul na sezonu do Košic, aby měl větší šanci reprezentovat Slovensko. Jenže do týmu povolán nebyl.

„Chci hrát mezinárodní hokej a na Slovensku v současné době necítím o své služby takový zájem, což samozřejmě plně respektuji. Vzhledem k faktu, že jsem člověkem žijícím dlouhá léta v Česku, tady jsem vychodil všechny školy, v českém klubu jsem si prošel od přípravky prakticky všemi kategoriemi, považuji své rozhodnutí za přirozené,“ vysvětlil 16letý zadák, jenž má české, slovenské i americké občanství, svou volbu reprezentovat Česko.