Hlavní obsah

Ze sochy Napoleona je teď Dostál, skeptik si zase musí vytetovat Rulíkův autogram

Aktualizováno

Socha francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparte, která se tyčí na „kruháči“ u vjezdu do Bedřichovic, teď dostala novou podobu. Muž, který jen kousek odsud na návrší Žuráň řídil slavnou bitvu tří císařů, se proměnil v muže, který v neděli řídil hokejovou bitvu a který právě z Bedřichovic u Brna pochází. Napoleon totiž dostal brankářský ohoz i helmu, jsou u něj české vlajky a je tak teď vlastně Lukášem Dostálem.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

Článek

Že pochází hokejový hrdina z Bedřichovic, bylo v televizních přenosech i textech zmíněno několikrát. Teď se obec, která leží jen kousek od 203. kilometru dálnice D1, rozhodla o svém slavném obyvateli dát pořádně vědět.

A tak místní „převlékli“ Napoleona do hokejového dresu, přibyla mu výbava a je tu i nápis „MISTR DOSTY“.

Ač reprezentace ke zlatu dokráčela týmovým výkonem, tak přece jen měla jednoho hlavního hrdinu. A tím byl právě Dostál. Po zásluze byl vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství. „Neskutečné, nemám slov. Je neuvěřitelné, co jsme dokázali. Tohle v životě nezapomenu,“ říkal sám. A kapitán Roman Červenka přidával: „Byl neuvěřitelný!“

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Gólman Lukáš Dostál je v Bedřichovicích hrdinou.

A tak si teď – alespoň provizorně – sochu zaslouží.

Ale jsou tu i jiné „mikropříběhy“, které baví sociální sítě. Po rozporuplné nominaci na světový šampionát napsal na síti X Pavel Řepa: „Jestli uděláme medaili, tak si tu vytetuju jméno Rulíka na lopatku. To je nominace, ty vole.“

Od soboty měl tým medaili jistou, a tak se skeptický pan Řepa v pondělí chlapsky přihlásil k plnění výzvy. A od hokejového svazu se mu skutečně dostalo vzorového podpisu.

Tetování tak už nic nebrání.