Hlavní obsah

Zážitek z hokeje prý fanouškům kalí ceny. Lotyši varují před ostravskými „byznysmeny“. Organizátoři stížnosti neevidují

Pivo i za dvacet eur, burger ještě dráž. Fandové Lotyšska na sociálních sítích poukazují, že obchodníci v Ostravě využívají hokejový šampionát k nekalému obohacení na úkor zahraničních návštěvníků. Především těch, kteří platí bankovní kartou. Organizátoři ostravské skupiny ale žádné stížnosti neevidují.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejoví fandové Lotyšska v Ostravě

Článek

Lotyšský web delfi.lv cituje fanoušky, kteří tvrdí, že se místní podnikatelé v barech a taxících na zahraničních fanoušcích snaží vydělat a účtují jim úplně jiné ceny, než deklarují na reklamních tabulích lákajících k návštěvě.

„Ceny nás tady opravdu trápí,“ cituje lotyšský web Edgarse, fanouška lotyšské reprezentace. „Mnoho místních podvádí. Chlapi kupují pivo za 15 až 20 eur za jedno. Burgery za 23 eur. I taxikáři jezdí po městě v kruzích,“ varuje v diskusi Edgars. Podobné poznatky prý mají podle webu i další Lotyši, kteří přijeli do Ostravy podpořit reprezentační hokejisty, kteří na mistrovství světa obhajují bronzové medaile.

Cena piva ve fanzoně u haly je stanovena na 110 korun, v hale stojí o něco méně. Stejně stojí také pohár vína. Nejlevnější hot dog v Ostrava Aréně vyjde na 130 korun. Také tam prý ale někteří fandové zaplatili více, než by měli. „Včera jsem koupil tři sklenice piva za 41 eur,“ tvrdí podle lotyšského webu v diskusi Alex.

Vysoké ceny pak lidé zjišťují až z výpisu z bankovních účtů. Jak je to možné, když každý musí nákup kartou na terminálu potvrdit? Důvodem může být nepozornost při potvrzování platby i množství vypitého piva. „Kontroloval jsem účet a také jsem několikrát zaplatil 15 eur za jednu sklenici,“ cituje delfi.lv dalšího diskutéra.

Podle lotyšského webu se snaží naivní a opilé turisty ošidit i taxikáři. „Včera Slováci ve zprávách uvedli, že zaplatili 80 eur za jedenáctikilometrovou cestu,“ popisoval Din. „S taxikáři opatrně. Nejezděte sami! Začali mě vozit a trvali na tom, že znají dobrá místa pro kluby a bary,“ popsal svou zkušenost Emil.

Také Kristers se prý v taxíku setkal s ne příliš dobrým zážitkem. „Zaplatil jsem předem za konkrétní vzdálenost, ale taxikář mě odvezl špatným směrem. Okamžitě jsem si to uvědomil a musel jsem vysvětlovat a hádat se. Ale nakonec jsem se do hotelu dostal.“

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejoví fanoušci Slovenska v Ostravě

Redakce oslovila v Ostravě zhruba dvě desítky zahraničních příznivců, většina špatné zkušenosti s obchodníky nepotvrdila. A když, jednalo se podle nich spíše o nedorozumění. „Chtěli jsme něco jiného, než jsme dostali. Asi slečna dobře nerozuměla,“ řekl fanoušek z USA Peter.

„Jezdíme za našimi hokejisty na mistrovství světa pravidelně a občas se setkáme, že něco nefunguje, jak by mělo. Ale umíme si to zařídit. Tady v Ostravě jsme se s ničím nefér zatím nesetkali, tak snad to bude stejné i v Praze, kam určitě postoupíme,“ svěřovali se Markus a Erik ze Švédska.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

Obsluha v baru v blízkosti stadionu nekalé praktiky a stížnosti návštěvníků důrazně odmítla, vyjadřovat se ale nikdo z oslovených nechtěl. Mimo záznam pak jeden z prodávajících zmínil, že kdyby měli ceny přemrštěné, těžko by měli každý den plno, protože konkurence je v okolí haly velká.

S reklamacemi účtovaných cen se za první týden šampionátu v Ostravě nesetkali ani organizátoři, přestože se každý den v hale a okolí pohybuje okolo 20 tisíc fanoušků. „Se stížnostmi jsme se nesetkali. Proto věříme, že se nic takového nestalo a neděje. Všichni prodejci respektují nastavená pravidla a ani nemají důvod je překračovat,“ uvedl Štěpán Sedláček z organizačního týmu ostravské části hokejového šampionátu.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

A přidává rady, jak se zachovat, kdyby fandové byli přesvědčení, že se přece jen stali obětí podvodu. „Podobně, jako se u ojedinělých záchytů falešných vstupenek podařilo vše vyřešit ve spolupráci s Policií České republiky a ticket operátory, doporučujeme i v těchto případech kontaktovat security, která přivolá zástupce policie,“ dodal Sedláček.

V Ostravě v době konání šampionátu nevzrostly jen ceny piva. Někteří provozovatelé hotelů a penzionů zvýšili ceny za ubytování několikanásobně. Třeba za apartmán v centru Ostravy, který stál ještě před několika týdny necelých pět tisíc, nyní dva lidé zaplatí i osmkrát vyšší cenu.