Hlavní obsah

Už nechce vidět hloupé fauly. Z trestné lavice nic nevyhrajeme, tvrdí po bronzu prahnoucí Jalonen

Po semifinálovém výprasku 1:6 od Kanady mluvil trenér českých hokejistů Kari Jalonen dost naštvaně o hloupých vyloučeních, které duel ve druhé třetině otočily. Hned taky dával najevo, že v nedělním utkání o bronz na mistrovství světa, kdy se Češi utkají s USA (14:20), už nechce nic podobného vidět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih semifinálového utkání Kanada - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) - Kouč je přesvědčený, že se tým v klíčové chvíli semkne a předvede nejlepší možné představení. „Na takový zápas nemusím nikoho speciálně motivovat, velkou příležitost žádný z nás nechce pustit," tvrdil Jalonen, jenž má k dispozici sotva osmnáct hodin od konce semifinále do začátku duelu o třetí místo, aby dal národní tým mentálně dohromady. „Nechci už vidět stupidní vyloučení. Myslím, že třeba Pastrňák i Krejčí moc dobře vědí, jaké fauly proti Kanadě udělali. Nemusím jim k tomu ani nic říkat," uvažoval reprezentační trenér.

„Nebyl čas se moc hrabat v chybách, které nás stály sobotní zápas. Musíme jít dopředu a vidět světlo v tom, že ještě hrajeme o medaili. Jsme tady přece kvůli tomu, abychom ji získali," měl jasno Jalonen, i když připustil, že byl ze semifinálové prohry hodně zklamaný, stejně jako všichni hráči. „Kdybychom odehráli celé utkání s Kanadou stejně jako první třetinu, nemáme problém. Jenže teď už je na podobné úvahy pozdě," uvědomoval si.

PŘÍKLEP EXTRA: Studio k zápasu Česko - KanadaVideo: Sport.cz

Jako hlavní poučení vštěpoval hráčům podstatnou věc. „Už musí nutně pochopit, že na této úrovni a v takhle důležitých zápasech si nemůžeme dovolit zbytečně sedět na trestné lavici. Z ní se žádný zápas nevyhraje," štvalo finského trenéra v českých službách.

Cítil až zoufalství, jak národní tým zápas s Kanadou rychle ztratil. „Hlavně kvůli faulům, které soupeř z přesilovek trestal a potom už hrál vážně moc dobře," mínil Jalonen, jenž si dokonce v polovině semifinálového utkání bral time-out. „Měl jsem pocit, že kluci jsou strašně moc dole. Tak jsem se jim pokusil pomoci právě tím oddechovým časem, aby se zase zkoncentrovali," vysvětlil a litoval, že se na ledě děly věci, které Česku ubližovaly.

„Musím dát ale kredit Kanaďanům. Uplatnili svoje dovednosti i rychlost a začali dominovat. To je fakt," přiznal ještě Jalonen, pak už otočil list. Česku nyní stojí v cestě za bronzem americká překážka. „Ve skupině jsme začátkem týdne USA porazili po solidním výkonu 1:0, ale od té chvíle hrají opravdu velmi dobře. Dokonce i Finům v semifinále zatápěly," mínil kouč.

Experti hodnotí šance před zápasem o 3. místo na MS mezi Českem a USA.Video: Sport.cz

Američané mají na soupisce pouze sedm obránců a pro zápas o třetí místo jim zůstali k dispozici už jen čtyři (S. Jones, L. Hughes, Peeke, Schmidt). „My se ale budeme soustředit hlavně na sebe, abychom na závěr šampionátu dostali z mužstva to nejlepší, co v něm je. Při svém posledním utkání na turnaji musíme odehrát celých šedesát minut. Dvacet jako v semifinále prostě nestačí," uzavřel Jalonen.

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8