Hlavní obsah

Úspěch už nám trochu dochází, líčí Gudas. Za zlato dostal pohár z lega i pípu do kuchyně

Od vítězného finále domácího mistrovství světa v hokeji už uplynuly čtyři týdny. Sami hráči tehdy říkali, že jim dojde až časem, co vlastně dokázali. „A teď už nám to trochu dochází,“ připustil obránce Radko Gudas. „Šampionát je stále každodenní téma. Je zábavné, jak se mě na to lidi pořád vyptávají,“ usmál se 34letý řízný bek při vyhlášení ankety Zlatá hokejka, v níž obsadil sedmé místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Radko Gudas během slavnostního vyhlášení ankety Zlatá hokejka 2024

Článek
Fotogalerie

Na slavnostní večer ještě dorazil se svým typickým dlouhým plnovousem, což ale plánoval změnit. „Shodím to po vyhlášení,“ prozradil. „Ale určitě ne dohladka, tolik žiletek nemám. By mě pak ani lidi nepoznali,“ říkal rozjařeně.

Necelý měsíc po zlatém mistrovství byl pro něj dost hektický. „Měl jsem to hodně intenzivní, slavil jsem narozeniny a hned jsem dostal na víkend pohár. Ale s rodinkou jsme si to užili, máme hezké fotky,“ líčil.

Na památku dostal i pohár z lega. „Mamka mi ho zařídila přímo od firmy Lego, z toho jsem měl velkou radost. Je dělaný fakt kvalitně a tak, aby vydržel. Syn to testoval a nepodařilo se mu ho rozbít. Je pevnější než ten opravdový,“ smál se kladenský rodák.

A dárek obdržel i od manželky. „Dovolila mi do baráku pípu, takže samé hezké maličkosti,“ liboval si. Pípa s plzeňským pivem na čepu teď vévodí kuchyni v domě. „Je přímo uprostřed, abych se k ní snadno dostal,“ usmíval se Gudas, který patřil k pilířům české defenzivy na pražském šampionátu.

Až nyní zjišťuje, jaký měl úspěch národního týmu dopad. „Najednou se dozvídám, že se dívali snad úplně všichni. Celé rodiny, babičky. Celý národ si to užíval a všichni byli nadšeni. Je to krásný zážitek,“ rozplýval se zkušený obránce Anaheimu, jenž doufá, že v klubu prožije úspěšnější sezonu než letos. „Zhoršit už se totiž nemůžeme,“ uvědomoval si.

Zatímco Kačeři měli do play off pořádně daleko, jeho bývalý klub Florida, s níž si před rokem zahrál finále Stanley Cupu, se teď znovu dostala až do bojů o slavnou trofej. V sérii proti Edmontonu však prohospodařila vedení 3:0 na zápasy. „Chtěl jsem se koukat, ale nevydržel jsem to a usnul. A pak byl překvapený, že to Florida stále nedotáhla. Čekal jsem, že kluci už budou slavit,“ podotkl.

Bývalým spoluhráčům však před sedmým zápasem stále věří. „Myslím, že Florida to dotáhne. Doufám, že pak klukům budu moct pogratulovat. Bude to v pondělí hodně zajímavá noc, hokejový svátek. Přemýšlím, že si nařídím budíka a podívám se,“ usmál se Gudas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.