Hlavní obsah

Svaz navýšil odměny hokejistům, za zlato milion pro každého

Roky to byla neměnná suma, před domácím šampionátem se ale dočkala výrazného navýšení. A tak se podle zjištění Sport.cz každý z českých hokejistů může za zlatou medaili těšit na příjemnou a adekvátní prémii ve výši milionu korun, doposud to bývalo 500 tisíc (tedy 10 milionů na tým). Hokejový svaz ale zase zinkasuje 1,2 milionu švýcarských franků (necelých 30 milionů korun) od Mezinárodního hokejové federace IIHF. Jde o tzv. development money, tedy příspěvek na rozvoj hokeje.

Cesta českého týmu za zlatemVideo: Sport.cz

Článek

„Celý život jsem pro hráče bojoval za co nejlepší podmínky. A jsem přesvědčený, že za velké věci by se měly dostat adekvátní peníze. Mít cílovou odměnu 20 tisíc za sedmé místo, to je tak, abyste si vypral oblek, když vás lidi poblejou a polijí pivem,“ řekl šéf svazu Alois Hadamczik v pondělním Studiu MS HOKEJ na Sport.cz.

A ač nechtěl prozradit konkrétní částku, přidal: „Předjednal jsem u části výkonného výboru navýšení a řekl jsem to v kabině hráčům, jaká odměna je čeká, když budou na prvních čtyřech místech. Jsme na prvním místě, pomohlo nám to, tak proč bychom to řešili.“

Podle informací Sport.cz dostane každý hráč za zlato rovný milion. Je to logický bonus i v tom, že hokejisté jsou hlavní příčinou ekonomického úspěchu mistrovství. „Každý zápas finálového víkendu dělal 35 milionů korun. To je díky hráčům a divákům. Oni ale v reprezentaci nehrají kvůli penězům,“ uvedl Hadamczik.

Sám svaz za zlato zinkasuje od IIHF zhruba 30 milionů korun. Ty mezinárodní federace vydělává na prodeji práv marketingové společnosti Infront. Mimochodem, když v Praze před devíti lety vyhrála Kanada, tak právě Infront kromě zmíněných 1,2 milionu franků přidal ještě navrch milion franků.

Už od příštího MS to ale bude „normální“ taxa, protože začne platit nová smlouva mezi oběma subjekty, která současnou částku development money výrazně navyšuje.

Jen pro srovnání jsou to pořád „drobné“ oproti fotbalu. Tam si vítěz letošního Eura může přijít až na 28,25 milionu eur, tedy 698 milionů korun.

Čeští sportovci pak za zlato z letošní olympiády v Paříži obdrží 2,4 milionu korun, za stříbro 1,8 milionu a za bronz 1,2 milionu.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.