Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Nájezdová loterie pro Švýcary. Jsou technicky někde jinde, říká Nakládal

Aktualizováno

Den volna je minulostí, Češi se na domácím šampionátu opět představili v akci. V souboji s dosud neporaženým Švýcarskem uhráli bod, prohráli 1:2 po nájezdech. Studio MS Hokej pokračovalo s bývalým reprezentačním bekem Jakubem Nakládalem a šéfredaktorem Sport.cz Martinem Kézrem. Studio moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 13. 5. 2024Video: Sport.cz

Článek

Česká republika má za sebou úspěšný vstup do šampionátu. Na úvod si poradila s Finskem 1:0 po nájezdech, v sobotu pak otočila zápas s Norskem a zvítězila 6:3. „Asi jsme s tím všichni chtěli počítat. Mě osobně ale český tým příjemně překvapil, fakt se mi ty zápasy líbily,“ chválí bývalý reprezentační obránce Jakub Nakládal dosavadní výkony českého týmu.

Svěřence Radima Rulíka v pondělí čeká nevyzpytatelný soupeř ze Švýcarska. Česko navíc nedokázalo tým helvétského kříže na mistrovství světa porazit už pět let.„Pro oba týmy to bude důležitý zápas. Kdyby se nám povedlo urvat o nějaký ten bod víc, než Švýcaři, tak by to bylo skvělé,“ vypráví šéfredaktor Sport.cz Kézr.

Sestřih zápasu Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Dnešní soupeř Česka už v turnaji prostřídal všechny tři brankáře, a to navzdory tomu, že odehrál pouze dvě utkání. „To není úplně pozitivum. Ale myslím si, že všichni ti tři gólmani jsou kvalitní, ale není to ani dobrý pro sebevědomí brankářů,“ rozebírá situaci okolo švýcarského brankoviště Nakládal. „Myslím si, že k tomu dnešnímu zápasu přistoupí úplně jinak, vědí, že jsme silnější než jejich dosavadní soupeři,“ dodává bývalý reprezentační bek.

Švýcarsko zatím zapsalo dvě vítězství nad Norskem a Rakouskem. Výhru proti Rakousku zařídil hattrickem Hischier, 2+2 zapsal bek Roman Josi. „Neskutečný. Za mě je to top obránce NHL. Myslím si, že pro Švýcary je to neskutečný,“ glosuje přednosti švýcarského kapitána Nakládal. „Jsou to skvělí hráči, v Praze už je i Kevin Fiala, pro Švýcarsko to jsou skvělá jména. Čeká nás velmi těžký zápas,“ dodává Kézr.

Velkou silou Švýcarska jsou přesilovky. V nedělním duelu s Norskem dokázali využít pět ze šesti. „Je těžký je bránit, je dobrý to hrát aktivně, nestáhnout se do malého boxu. A doufám, že si s tím poradíme,“ věří Nakládal. „Je otázka, co naši kouči vymysleli. Švýcaři jim ten mustr vlastně ukázali. Myslím, že je dobře, že naši měli včera volno a oni hráli, tak by bylo super toho využít a vletět na ně,“ dodává Kézr.

Kubalík v sestavě, v brance Dostál

Český tým v sestavě v poli změny neudělal. „Já myslím, že to je dobře, z pohledu hráče jsem neměl to točení sestavou rád. Zatím ani nemají trenéři důvod do toho sahat, takže třetí zápas, stejná sestava,“ podotýká Nakládal. Jako bývalého obránce ho samozřejmě zajímají hlavně defenzivní řady. „Docela mile mě to překvapilo, Kundrc (Kundrátek) se mi moc líbí, Kuba Krejčík hraje skvěle, Libor Hájek se mi libí,“ chválí české beky. Reprezentace zatím hraje na sedm obránců. „Nesnášel jsem to. Ale musím říct, že Špágr (David Špaček) se mi tam líbí, dobře ho zapojují,“ dodává bývalý hráč ze zkušenostmi z NHL.

Otazníky byly nad startem Dominika Kubalíka, který se po nepříjemném ataku v zápase s Norskem, objevil na dnešním rozbruslení. „Kubalík se představí na křídle ve formaci s Tomáškem a Palátem,“ potvrzuje z dějiště šampionátu redaktor Sport.cz Matěj Vybíral. Do branky se opět postaví Lukáš Dostál.„V prvním zápase se mi moc líbil. Ale se Švýcary to bude mít těžší než s Finy,“ říká Nakládal o výběru dnešního gólmana. Na švýcarské straně se představí i útočník s českými předky Kevin Fiala, pro kterého půjde o první utkání v turnaji.

Fiala využil další švýcarskou přesilovku

Česku se v první třetině nepovedlo vyvarovat faulu a za hrubost Romana Červenky přišel ten největší trest. Kevin Fiala si v početní výhodě najel až k Dostálovi a přesnou střelou do horního růžku poslal Švýcarsko do vedení. „Dostál asi čekal, že to bude dávat před bránu,“ krčil rameny Nakládal. „Ale Fiala to udělal šikovně,“ chválil šestatřicetiletý bek útočníka Los Angeles.

„Byla to chytrost toho hráče, sledoval hru, přinutil brankáře, aby mu na to skočil a provedl to perfektně, to je asi i to, co chybí našim hráčům,“ tvrdí Kézr. „Dovolím si tvrdit, že v téhle pozici být náš hráč, tak zpanikaří. A to při vší úctě k našim hráčům. Fiala zachoval chladnou hlavou,“ doplňuje bývalý obránce Pardubic.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kevin Fiala v objetí spoluhráčů po úvodní brance proti českému týmu

„Švýcaři chtějí hrát hokej. Strávili dost času v naší třetině. A zatím bych řekl, že jsou opticky lepší,“ říká po úvodní dvacetiminutovce Nakládal. „My jsme neměli přesilovku, ani tu šanci. A nevyčítám Dostálovi, že z pěti střel jednu nechytil, ta přesilovka byla skvěle sehraná,“ dodává Kézr a hledá možnosti, jak se dostat do šancí. „Jedinou taktiku je nefaulovat,“ vypráví Nakládal.

Český tým už třetí zápas táhne v osobních soubojích Radko Gudas. „Gudy zatím odvádí skvělou práci, měl tam tři, čtyři dobrý souboje. Odstavil tam švýcarské obránce, ale je smutný, že tohle je ten highlight českého týmu,“ glosuje bývalý obránce. „Ale bohužel ta gólová šance tam zatím nebyla a bez ní to opravdu nepůjde,“ souhlasí šéfredaktor Sport.cz.

První český přesilovkový gól srovnal skóre

Češi v závěru druhé třetiny dokázali využít první přesilovku v turnaji. Matěj Stránský těsně po buly prostřelil Genoniho. „Tohle je přesně to, co nám chybělo. Buly, dvě rychlý přihrávky a střela,“ chválí Kézr. „Najednou to zase v hale ožilo, lidi začali znovu fandit. „Je dobře, že se Stránský probudil. Potřebujeme střelce,“ dodává Nakládal.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Matěj Stránský se raduje z vyrovnávacího gólu proti Švýcarsku

„Měli jsme střeleckou převahu a je dobře, že jsme zvládli využít přesilovku. A jak jsme dali gól na 1:1, tak se to otevřelo na obě strany,“ hodnotí bývalý obránce. „Byli jsme spolu s Polskem jediným týmem, který nedokázal po dvou zápasech využít přesilovku,“ doplňuje fakta Kézr.

V absolutním závěru třetiny přišlo ale vyloučení Michala Kempného. „Je to škoda, teď nás bude čekat skoro dvouminutové oslabení v úvodu třetí části,“ říká šéfredaktor Sport.cz. „Ale jednu švýcarskou přesilovku se nám už povedlo ubránit a to je hrozně důležitý,“ připomíná Nakládal.

Skvělou práci odvádí v utkání čtvrtá formace. „Ondra Beránek je hodně vidět, vybojoval faul, pral se s Kurashevem,“ chválí karlovarského útočníka Kézr. „Trochu mi přijde, že se Švýcaři snaží český tým dorozhodit,“ doplňuje šéfredaktor Sport.cz „Teď zase bude na nás, abychom se do toho opřeli. Myslím, že budeme hrát podobně jako v té druhé třetině a půjdeme do toho,“ doplňuje Nakládal.

„Věřím, že diváci teď vytvoří neskutečnou atmosféru a poženou hráče dopředu,“ doufá bývalý reprezentační bek. „Důležité je teď ubránit tu přesilovku a pak se uvidí. Těch 112 vteřin bude rozhodující pro další vývoj zápasu,“ vykládá Kézr.

Třetí část bez branky

„Jsme evidentně dobří experti, když jsme tipli prodloužení,“ směje se Nakládal. „Ta třetí třetina byla to o tom, kdo to urve. Myslím, že jsme tomu byli trochu blíž,“ myslí si Kézr.

Stěžejní roli hráli hlavně ve třetí části brankáři. „Za mě je Lukáš Dostál jasná jednička. Myslím, že i ti kluci to cítí, že je podrží,“ přidává na adresu českého gólmana Nakládal.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Brankář české reprezentace Lukáš Dostál byl oporou týmu

„Prodloužení se Švýcaři budou snažit hrát na ty svoje hvězdy a bude to pro nás těžké,“ tuší šéfredaktor Kézr. „Určitě vědí o té síle, kterou mají. Ale myslím, že jsou hodně ofenzivní a mohli by třeba propadnout a dát nám šanci,“ doufá bývalý bek.

Bod navíc bere Švýcarsko

Atraktivní hru přineslo pětiminutové prodloužení. „Měli jsme větší šance. A chyběl tomu kousek,“ podotýká Nakládal. V závěru prodloužení poslal Čechy do oslabení Michal Kempný. „V první moment jsme se divil, že se to písklo, ale z opakovaných záběrů bylo vidět, že jde o faul. A je blbost řešit, jestli se to v prodloužení píská nebo ne. Je to prostě faul,“ říká jednoznačně bývalý hráč Caroliny či Calgary. „Michal zvolil to nejhorší možné řešení,“ doplňuje Kézr.

Nájezdová loterie nakonec dopadla lépe pro Švýcarsko. „Bylo to neskutečný. Nad nájezdem Fialy jsme tady kroutili hlavou, Švýcaři jsou prostě technicky někde úplně jinde,“ obdivuje Nakládal. „První dva nájezdy proměnily střelci těch prvních dvou gólů a šlo o to, kdo se k nim přidal. Bohužel se k nim přidal Kurashev,“ dodává Kézr.„I když jsme prohráli, tak to byl dobrý výkon. Máme šest bodů,“ vypráví bývalý reprezentační bek. „Z toho těžkého trojboje je to super základ,“ doplňuje Kézr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kevin Fiala ze Švýcarska překonává brankáře Lukáše Dostála během samostatných nájezdů v utkání Švýcarsko - Česká republika.

„Za mě dneska nikdo z těch útočníků nevynikal. Ale pro mě neskutečný výkon Gudas,“ chválí Nakládal. „Bohužel se ukazuje, že nemáme nikoho v tom útoku, kdo by tam byl schopný něco vymyslet,“ O ofenzívu české reprezentace má šestatřicetiletý bývalý reprezentant obavy. „Pokud se někdo z útočníků v dobrém slova smyslu nezblázní, tak nebudeme tým, který bude dávat hodně gólů.“

Posily z NHL jsou opět blíž

V noci se opět přiblížila možnost posílení českého týmu hvězdami z NHL, Carolina i Boston prohrávají ve svých sériích 1:3. Do Prahy by tak mohl přijet Martin Nečas, Pavel Zacha a David Pastrňák. „Bylo by to obrovský posílení, už z hlediska ofenzivní síly a kreativity. Tihle hráči by pro nás byli hrozně klíčoví,“ vysvětluje bronzový medailista z MS 2012. „Kdyby ti hráči ale v následujících zápasech nevypadli, tak už trochu ztrácí smysl na ně čekat,“ myslí si Kézr. „I kdyby měl Pasta (Pastrňák) přijet jen na semifinále, tak se to vyplatí,“ oponuje Nakládal.

V odpoledním zápase šokovalo Slovensko Spojené státy americké, když nakonec zvítězilo 5:4 v prodloužení. „Možná si teď můžou vyčítat ten promrhaný náskok, ale furt dva body nad USA jsou skvělé,“ přibližuje Nakládal situaci, když Slovensko vedlo už 4:1. „Trochu mě překvapilo, že v zámoří se píše, že Američané mají nejsilnější tým v historii, to úplně nevím. Mě se naopak třeba líbí, jak je poskládaný slovenský tým,“ dodává šestatřicetiletý bek.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.