Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Češi mají čtvrtfinále blízko. Tomuhle týmu hrozně věřím, říká legenda

Aktualizováno

Mistrovství světa v Praze a v Ostravě pokračuje i se speciálním Studiem MS Hokej na Sport.cz. Čtvrtečním hostem měl být původně manažer národního týmu Milan Hnilička, ale protože reprezentace změnila svůj program, zaskočil bývalý reprezentant, člen výkonného výboru Českého hokeje a držitel Zlaté hokejky Bedřich Ščerban, který sám hrál na šesti světových šampionátech. Ve studiu s ním byl šéfredaktor našeho webu Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 16. 5. 2024Video: Sport.cz

Článek

Česká reprezentace má za sebou výhru nad Dány, kterým poprvé v historii nastřílela sedm gólů a zvítězila 7:4. „Dánové byli vždycky nepříjemným soupeřem, takže to nejsou úplně lehké zápasy s nimi. Dlouho to vypadalo na takovou přetahovanou, ale kluci tu třetí třetinu zvládli skvěle,“ říká bývalý reprezentant Bedřich Ščerban. „Včera Češi zvládli dva krizové momenty – nevyužili přesilovku 5 na 3 a dostali první gól. Pak už se projevilo, že Dánové měli v nohách zápas s Norskem,“ doplňuje šéfredaktor Martin Kézr.

První trefu na šampionátu ve středečním duelu zaznamenal Dominik Kubalík a jeho branka byla nakonec i vítězná. „Zaplať pánbůh, že se trefil. Celá ta jeho lajna hrála skvěle,“ chválí Kézr i Kubalíkovy spoluhráče z formace Paláta a Tomáška. „Já si myslím, že to z něj teď spadne, začne mu to tam padat a v té hlavě si to odblokuje,“ věří Ščerban.

„Já z toho mám velmi dobrý pocit. Myslím, že se povedlo dát do kupy partu hráčů, kteří táhnou za jeden provaz, mají jeden cíl,“ chválí soupisku českého týmu pětinásobný bronzový medailista z MS. „Přenáší se tam určitě i ta atmosféra z hlediště, vidím to hrozně pozitivně. Řeč těla hráčů říká, že odhodlání tam je. A já tomuhle týmu hodně věřím,“ dodává Ščerban. „Mužstvo dává divákům euforii a fanoušci dodávají hráčům energii,“ přitakává Kézr.

Dobrou práci odvádí třetí a čtvrtá formace. „Je strašně důležité, že ti hráči se ztotožnili s rolí, kterou v týmu mají. Potlačili vlastní ambice pro tým. Letos se to složení týmu povedlo na jedničku,“ vysvětluje Ščerban. „Radim Rulík asi před turnajem trochu nešťastně komunikoval, ale ukazuje se, že to složení je dobré,“ doplňuje šéfredaktor Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Čeští hokejisté se radují z branky.

Český tým stále čeká na případné posily z NHL. „Ta doba se změnila. Před revolucí hráli všichni hráči doma, takže se ten tým skládal jednodušeji,“ vysvětluje Ščerban. „Je tady vidět i to specifikum domácího MS. Realizační tým chce udělat ten tým, co nejlepší,“ přidává Kézr. „Tým ale teď funguje, takže je otázka na Radima Rulíka, jestli je dobré do toho sahat,“ připomíná bývalý reprezentační bek.

Hrát s papírově slabšími soupeři může ale být ošemetné. „Ty týmy udělaly pokrok, už to není jako ti outsideři v devadesátých letech. Celkově se ta metodika posunula a týmy jsou připravený na zápasy. A dneska si myslím, že žádný soupeř není jednoduchý,“ srovnává Ščerban dobu, kdy hrála jeho generace se slabšími týmy.

Do Stages zavítali parahokejisté

V pořadu jsme se propojili i se speciálním studiem v hotelu Stages, kde redaktor Jan Škvor vyzpovídal kapitána bronzové parahokejové reprezentace Radka Zelinku a trenéra parahokejistů Jakuba Novotného.

Rozhovor s bronzovými medailisty z MS v para hokeji kapitánem Radkem Zelinkou a Jakubem NovotnýmVideo: Sport.cz

„Klobouk dolů, já jsem byl jednou za nimi v kabině. Já jsem nevěděl, jak s chovat, co říkat a oni si z toho sami dělali srandu,“ směje se Ščerban. „Mám před nimi neskutečný respekt, těžký život a dokázali se s tím porvat,“ doplňuje bývalý reprezentační obránce, který za čtrnáct dní oslaví šedesáté narozeniny. Parahokejová reprezentace přivezla z letošního MS bronz. „Když to vezmeme teď k tomu šampionátu, co probíhá, tak je to přece skvělá inspirace,“ říká Kézr.

Němci dominovali, lotyšští brankáři se trápí

Střeleckou kanonádu předvedli ve středu odpoledne Němci, kteří porazili Lotyšsko 8:1. Dva góly zapsal Peterka. „Je to velmi nepříjemný soupeř. Za posledních deset let tam je strašný hokejový boom. Budou mít silnou základnu do budoucna,“ vykládá Ščerban o německém hokeji.

Naopak Lotyši se prozatím na šampionátu trápí, Francii i Polsko zdolali až v nastaveném čase, jedinou výhru za tři body si připsali za zápas s Kazachstánem a silnější soupeři je teprve čekají. „Zatím to vypadá, že Slováci a Lotyši svedou přímý souboj o postup do čtvrtfinále. Myslím si, že to Lotyšsko neuhraje a nechytají jim brankáři,“ tvrdí Kézr.

Slováci dokázali vyhrát

V divácky atraktivním zápase v Ostravě ve středu zvládli slovenští hokejisté duel s nováčkem elitní skupiny Polskem. Slováci sice zvítězili 4:0, vliv mohl mít i včerejší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. „Je to něco neskutečného, vůbec jsme si neuměli ani představit, že by se něco takového mohlo stát u nás ve střední Evropě,“ říká Ščerban.

„Hráči to asi nechtějí vnímat, ale samozřejmě to nejde. V každém z nich to tutově je,“ dodává Kézr. Slovenská republika se nenachází v dobré situaci. „Myslím si, ale že by je ten hokej mohl tak trochu spojit a pomoct,“ věří šéfredaktor Sport.cz.

Legendární obránce Bedřich Ščerban v pořadu Studio MS Hokej zavzpomínal i na nejhorší reprezentační krizi během své kariéry, jak to vypadalo v kabině za jeho časů a okomentoval i beky Kanady, která dopustila šok v podobě prohrané třetí třetiny 0:5 s Rakouskem a ztráty bodu.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.