Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Ukázali jsme spoustu charakteru, chválil Varaďa výkon proti Norsku

Aktualizováno

Čeští hokejisté necelých dvacet čtyři hodin po úspěšném vstupu do domácího mistrovství vyzvali dalšího soupeře. Po divoké první třetině dokázali nakonec porazit Norsko 6:3. Ve svém dvoustém zápase v dresu národního týmu přidal dva góly osmatřicetiletý kapitán Roman Červenka. Sport.cz nabídl živě studio MS HOKEJ. Své postřehy přidal jako speciální expert trenér Václav Varaďa, s ním byl ve studiu šéfredaktor Martin Kézr, přímo z dějiště hokejového svátku se přihlásil i redaktor Robert Sára.

Studio MS hokej 11. 5.Video: Sport.cz

Článek

„Já si myslím, že ten náš výkon byl velmi dobrý, hlavně ty první dvě třetiny. Tým bojoval a cítím, že zaslouženě vyhrál,“ vracel se trenér Václav Varaďa k pátečnímu zápasu s Finy. „Těm klukům není co vyčíst. I kdybychom prohráli, tak si myslím, že by tam zůstal ten dobrý pocit z toho výkonu.“

Sestřih utkání Norsko–ČeskoVideo: Česká televize

Český tým by se tak po úvodním představení mohl lehce uklidnit. „Asi je tam velká úleva po tom prvním zápase. Věřím, že nás to posílí,“ doufá Varaďa. „Od první minuty jsme viděli, že národní tým chytil to tempo, šli si za tím, předpoklad toho, že ta pohoda tam je,“ potvrzuje Kézr.

V předzápasovém studiu došla řeč i sporné uznávání a neuznávání gólů na šampionátu. Trenérská výzva poslala zkoumat góly Německa, Lotyšska, Velké Británie i Česka. „Zatím to vypadá, že ty sporné góly po coach challenge se v pražské skupině uznávat nebudou a v ostravské se uznávat budou,“ hodnotí s nadsázkou Kézr.

Sobotní program už má odehraná čtyři utkání. V pražské skupině Velká Británie statečně vzdorovala Kanadě, ale nakonec podlehla 2:4. „I když víme, že Kanada se tak nějak pomalu rozjíždí, tak by se muselo stát něco nečekaného, aby ten zápas ztratili,“ říká bývalý trenér reprezentace do 20 let. „Z pohledu Kanady to bylo tak trochu v suchým triku,“ přitakává šéfredaktor Sport.cz.

O šok se postarali v Ostravě polští hokejisté. Po 35 letech bodovali na mistrovství světa, když prohráli s loňskými držiteli bronzu až v prodloužení 4:5. „Nečekal jsem to. Ale myslím, že Poláci využili skoro domácího prostředí. A Lotyši to možná trochu podcenili,“ hodnotí zápas nováčka elitní skupiny Varaďa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Polsko–LotyšskoVideo: Česká televize

Mrázek v bráně, jinak beze změny

Český tým čeká na domácí půdě druhý zápas. „V české brance nastoupí Petr Mrázek. Sestava se ale jinak nemění, dál ve hře zůstávají čtyři útoky a sedm obránců,“ přidává aktuální informace přímo z O2 areny Robert Sára „Výjimečné utkání zažije Roman Červenka, který odehraje 200. zápas v dresu národního týmu,“ vykládá redaktor Sport.cz.

Petra Mrázka čeká na domácím mistrovství světa premiéra. „Dalo se to očekávat. Myslím, že to bude solidní a podrží český tým,“ glosuje Varaďa o situaci v brance. „Nebyl důvod něco měnit, ty formace fungovaly, vlastně kromě té první si vytvořily dost šancí,“ dodává bývalý trenér Třince či Pardubic.

Červenka ozdobil svůj dvoustý zápas dvěma góly

V první třetině se hned v sedmé minutě trefil Roman Červenka, který debutoval v dresu národního týmu už v roce 2007. Český kapitán se obtočil okolo branky a trefil horní růžek Haukelandovy brány. „Provedl to krásně a nadělil si skvělý dárek k výročí,“ hodnotí Varaďa, který si s Červenkou dokonce ještě stihl zahrát v reprezentačním dresu.

Foto: ČTK

Roman Červenka v zápase s Norskem

Norové ale dokázali vyrovnat hned za 31 vteřin střelou teprve osmnáctiletého Solberga. „Petr Mrázek absolutně nic neviděl a ještě ho zmátlo obranné pokleknutí Kubalíka,“ podotýká Varaďa. A ve vlastním oslabení udeřili Norové podruhé. „Tam musí být trochu větší mezera mezi těmi hráči. Ondřej Kaše se moc tlačil na Davida Špačka a vznikla z toho chyba,“ komentuje branku Norů v oslabení Varaďa. „Trochu si to tam Mrázek shodil sám,“ doplňuje Kézr. A ještě před první sirénou norský tým udeřil potřetí. Vzápětí ale přišel druhý gól osmatřicetiletého kapitána Červenky a korekce na 2:3.

Optimisticky ale první třetina nevyhlížela. „Petr Mrázek dostal ze čtyř střel tři góly. To asi není úplně dobrá vizitka. Každopádně to není úvod, který bychom si představovali,“ krčí rameny Kézr. „Při tom prvním norském gólu jsme si špatně rozebrali hráče, i u druhého gólu přišla chyba. A potom jsme až moc lacině přemýšleli dopředu, jeden z bránících hráčů chyběl a dostali jsme třetí gól,“ glosuje úvodní dvacetiminutovku Varaďa.

Foto: ČTK

Petr Mrázek při zákroku v utkání s Norskem

Po třech obdržených gólech se nabízela otázka výměny českého brankáře. „Jako trenér bych do toho ještě nesahal. Myslím, že gólman je náš nejmenší problém. Věřím, že publikum ho nakopne a pomůže mu to,“ přesvědčuje Varaďa.

Největší mezery vidí zkušený trenér v obraně. „V našem obranném pásmu nepřistupujeme ke kotoučům důrazně, bude nás to teď stát o to víc sil,“ upozorňuje bývalý reprezentační útočník.„Udělali jsme si to těžší, než jsme chtěli. Už bychom měli s těmi góly v naší sítí přestat a začít to otáčet,“ souhlasí Kézr

„Do druhé třetiny musíme nastoupit jinak. Je potřeba ten tým vypucovat,“ říká šéfredaktor Sport.cz. „Teď si ti kluci v kabině určitě něco řeknou. Není dobrý jít cestou rvaček a strkanic, my potřebujeme dávat góly,“ vypráví hokejový trenér.

Roman Červenka, který debutoval na MS v roce 2009, si druhým dnešním gólem připsal 55 bod v reprezentaci, a dorovnal tak legendárního Jaromíra Jágra. „Jarda si asi nikdy nemyslel, že ho dožene právě Roman,“ směje se Varaďa. „Ale je to pro něj senzační.“

Druhá třetina přinesla Beránkovo vyrovnání

Druhá třetina ukázala český tlak a hodně střel přineslo úspěch. Necelých pět minut před koncem druhé třetiny vyrovnal střelou z mezikruží Ondřej Beránek. „Český tlak už byl tak velký, že to tím gólem smrdělo,“ tvrdí bývalý extraligový trenér. „Řekl bych, že to je trochu hřích, když máte poměr střel 20:1, vyhrát třetinu jen 1:0. Jsem z toho zpocený až někde na zádech,“ říká se smíchem Kézr.

Česká reprezentace měla tři přesilovky v druhé třetině. „Kluci za tím fakt šli, měli hned dvě početní výhody za sebou, výborně ubránili oslabení. Zatím je pro nás 3:3 po téhle třetině trochu mínus, ale věřím, že se to zlomí,“ doufá Varaďa.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Beránek v dresu české reprezentace

„Teď honíme tu první třetinu. Ale varováním může být, že potřebujeme 20 střel na jednu branku,“ upozorňuje šéfredaktor Sport.cz. „Problém je to zakončení, cpeme to pořád po ledě, nezvedneme ten puk, nejde střela z první,“ doplňuje Varaďa.

Vyrovnání obstaral Ondřej Beránek ze čtvrtého útoku. „Já myslím, že patří k těm lepším hráčům dneska. A věřím, že ten jeho výkon půjde ještě nahoru,“ chválí karlovarského útočníka trenér. „Myslím, že kdyby se vypisovaly kurzy, kdo dá gól, tak Ondra bude asi na těch posledních místech,“ přidává Kézr. „Ale mlčí ti etablovaní střelci, Kubalík, Palát,“ dodává dlouholetý redaktor našeho webu. „Jsou tam sehrané signály, gólové střely, ale zatím to tam klukům nepadlo. Věřím, že jim to je jedno, kdo dá gól, a chtějí ten zápas jen dneska vyhrát,“ přidává k problematice střelců Varaďa.

„Byl by hřích dneska ty body ztratit, když jsme včera vybojovali jeden navíc,“ připomíná Kézr výhru českého týmu nad Finy v prodloužení v úvodním zápase šampionátu. „Možná dojde k nějakému posunu, zúžení sestavy. Uvidíme. Teď budeme mít přesilovku a branku v ní potřebujeme,“ usuzuje Varaďa.

Roman Červenka nebyl v druhé třetině tolik vidět. „Za mě je to ale pořád nejlepší hráč v českém týmu,“ pochvaluje kapitána Kézr. „Přejme Romanovi v takovém skvělém a výročním zápase, je to pro něj neskutečné číslo, takže mu přejme hattrick, ten gól nutně potřebujeme,“ hlásí Varaďa.

Stránského trefa zajistila tři body

Třetí třetina nepřinesla v úvodu pro český tým nic dobrého. Po několika minutách hry se do nepříjemného souboje s Rönnildem dostal Dominik Kubalík. Při dopadu na mantinel mu norský hráč nešťastně přiklekl nohu a český kanonýr za pomoci lékařského týmu odbelhal do kabin. Po několika minutách se ale na led opět vrátil.

Ve 47. minutě už ale Češi měli větší důvod k radosti. Matěj Stránský dokázal propašovat puk za záda Haukelanda a dostal český tým znovu do vedení. Chvíli to ale vypadalo, že gól půjdou rozhodčí ještě zkoumat. „To byl jasný gól, tam není o čem. Výborný gól,“ měl okamžitě jasno dnešní expert Varaďa. Ke stejnému závěru došli i rozhodčí, a branka tak byla i bez videa uznána.

Foto: ČTK

Čeští hokejisté se radují z branky Matěje Stránského

Tři minuty před koncem základní hrací doby pojistil vedení českého týmu pardubický obránce Libor Hájek. Definitivní tečku za tříbodovým zápasem udělal 53 vteřin do závěrečné sirény trefou do prázdné branky Ondřej Palát.

„Nám tady taky trnulo, sledovali jsme celý zápas, ale věřím, že jsme teda byli lepším týmem. Ukázali jsme spoustu charakteru a zlomili to na naši stranu,“ pochvaloval si bezprostředně po zápase Václav Varaďa. „Těch hráčů, kteří se mi líbili, bylo víc. Ale Roman Červenka je za mě jasný, dvoustý zápas, dva góly, na to nezapomene celý život,“ glosuje Kézr.

Češi ale zahodili velké množství přesilovek, z osmi početních výhod nevyužili ani jednu. „Je to ta koncovka. Prostě nám to tam nepadne, vždycky říkám, z každé pozice chtějte ohrozit branku. A ty přesilovkové góly časem budou hrát větší roli. S Kanadou a pak ve čtvrtfinále, tam to ty přesilovky budou lámat,“ odhaduje zkušený trenér. „Trenéři na to zkusili protočit všechny lajny. A stejně to góly nepřineslo,“ dodává šéfredaktor Sport.cz.

Po jedné trefě přidali tak trochu sváteční střelci Libor Hájek a Matěj Stránský. „Věřím, že si toho fakt váží. Ale my ty branky potřebujeme. Myslím, že všichni tam jsou za jeden cíl, a to získat medaili. A někdo se může utrhnout v dalším zápase,“ vypráví o trefách svých bývalých svěřenců Varaďa.

Otazník ohledně Kubalíka, jasněji bude i o Nečasovi

„Máme dva dny a pět bodů, to je prostě skvělé. V těch prvních utkáních ti hráči plnili to, co měli,“ vykládá bývalý extraligový trenér.„Nakonec se může ukázat, že tahle vydřená výhra bude lepší, než kdybychom jednoduše vyhráli 4:0,“ dodává Kézr.

Otazníky vyvstávají ohledně zdravotního stavu Kubalíka. „Můžu z vlastní zkušenosti říct, že je super, že se Dominik vrátil, šel pak i do soubojů. Ale teď teprve si ten hráč sundá brusli, chrániče, ta noha může třeba otéct, ale uvidíme, to ukáže až čas,“ přidává svůj pohled bývalého hráče Varaďa.

„A zítra ráno bude už realizační tým i vědět, jestli Carolina na čtvrtý pokus něco uhrála, a pokud ne, tak teoreticky by Martin Nečas mohl být už někdy ve středu v Praze,“ doplňuje situaci okolo možné útočné posily z NHL Kézr.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.